Hlavní obsah

V září nastoupí do bohumínských škol přes 170 prvňáčků

Novinky, Lucie Balcarová

Bohumínské základní školy už mají jasno v tom, kolik prvňáčků usedne v září do lavic. Rodiče prostřednictvím písemných formálních zápisů, které probíhaly od 1. do 10. dubna bez předškoláků, přihlásili do prvních tříd 205 dětí.

Foto: Pavel Čempěl

Letošní zápisy do 1. třídy byly atypické. Proběhly pouze formou písemné přihlášky, a to bez dětí a rodičů.

Článek

Více než 30 jich ale bude mít odklad povinné školní docházky. Pedagogové tak v Bohumíně přivítají v úterý 1. září přibližně 170 nováčků, tedy stejně jako loni.

„Počty zapsaných dětí i odkladů se od minulého roku neliší. Jsme rádi, že se rodiče stejně jako my vyrovnali s novou situací a zapsali děti formálně podle pokynů jednotlivých škol. Mrzí nás, že letos předškoláci přišli o atraktivní program spojený se zápisy, ale naše školy se jim pokusí slavnostní okamžik vynahradit na začátku nového školního roku,“ uvedla vedoucí školství bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Nejvíce přihlášek obdržela Masarykova základní škola, kam rodiče zapsali 57 dětí. Deset z nich však má odklad školní docházky. Základní škola Čs. armády eviduje 46 přihlášek a šest odkladů. Obě školy proto v příštím roce otevřou shodně první dvě třídy. Další bohumínské školy pak vždy jednu, případně prvňáčci doplní malotřídky.

„Nejvíce dětí usedne do lavic první třídy ve Skřečoni, kam se zapsalo 31 dětí, z nichž čtyři budou mít odklad. Benešova základní škola má 26 zapsaných dětí a pět odkladů. Základní škola Bezručova zaznamenala 23 přihlášek a dva odklady. Do malotřídky ve Starém Bohumíně a v Pudlově nastoupí šest prvňáčků, v Záblatí jich bude pět,“ doplnila Skokanová.

Pro děti s odkladem školní docházky otevřou v Bohumíně už podruhé přípravnou třídu s kapacitou patnácti míst. Zápis do ní proběhne stejně jako do prvních tříd formálně bez osobní přítomnosti dětí i rodičů, a to od 4. do 7. května. Třída bude opět fungovat pod křídly Benešovy základní školy. Přihlásit se do ní ale může jakékoli dítě s odkladem, nemusí pod školu nutně spadat a nastoupit pak může do první třídy i v jiné škole.

Další informace o přípravné třídě najdou rodiče na webových stránkách www.zsbenesovka.cz nebo mohou kontaktovat ředitelku školy Barboru Bolcarovičovou na telefonním čísle 731 130 721.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám