Hlavní obsah

V turnovském divadle se sešli „filozofové“ Michal Horáček a Ivo Šmoldas

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Městském divadle v Turnově se v pondělí 10. prosince sešli dva doktoři filozofie. Pozvání do pravidelného pořadu Pohovka Iva Šmoldase přijal tentokrát textař, básník, novinář, spisovatel a producent Michal Horáček. Hudební doprovod tvořilo tradičně duo Andy Seidl a Pavel Půta.

Foto: Petr Novák

Michal Horáček a Ivo Šmoldas v turnovském divadle.

Článek

Ivo Šmoldas a Michal Horáček diskutovali převážně o vědeckých problémech, avšak s nadhledem, který jim je oběma vlastní.

Zatímco Ivo Šmoldas studoval na FF UK češtinu a angličtinu, Michal Horáček získal teprve vloni doktorát z antropologie. Čerstvě mu vyšla kniha Habitus hazardního hráče, která je upravenou dizertační prací. Věnuje se marginálním skupinám a jejich vztahu k většinové společnosti. Popisuje prostředí ilegálního hazardu v Československu v 70. letech 20. století.

„Vy jste jeden z mála, který si troufnul vydat dizertaci knižně,“ glosoval Šmoldas Horáčka a narážel tím na fakt, že mnoho absolventů se za své práce stydí a schovávají je doma ve skříních. Michalu Horáčkovi ale psaní a vydávání knih problém nedělá. „Už ve druhé třídě jsem si napsal na sešit ‚Michal Horáček, spisovatel‛,“ řekl s úsměvem.

Nejprve seznámil Michal Horáček diváky se svými poznatky ze studia antropologie, ale sdělil i některé své životní poznatky: „V našem životě se stane něco, co je úplně banální, a teprve po pěti nebo třeba po dvaceti letech si uvědomíme, jak to bylo důležité. Zpětně si vše dokážeme racionalizovat a vyložit jako příběh, ale když jsme na tom začátku, tak nevíme, jestli ten příběh skončí za dvacet vteřin, nebo za dvacet let,“ všímá si Horáček. Prozradil i krédo, kterým se vždycky řídil: „Jestli chcete něco dělat, tak se to naučte.“

V druhé části pořadu se hlavní host večera rozpovídal o své textařské práci. Popsal i své první setkání s Petrem Hapkou, ke kterému došlo 6. ledna 1984. Velkého milovníka koček Iva Šmoldase zaujalo, že už tehdy měl Petr Hapka kocoura. „Jmenoval se Silverstein. Petra totiž mrzelo, že v jeho rodině nebyl žádný Žid, tak si pořídil alespoň kocoura Silversteina,“ vysvětlil Horáček.

Poté představil svou sbírku básní Český kalendář, obsahující mimo jiné propracované, villonské verše. Následně se předvedl i jako vynikající recitátor, když jednu z básní publiku přečetl.

Diváci se také dozvěděli, že si spolu Michal Horáček a Ivo Šmoldas zahráli v televizní pohádce. Michal Horáček hrál Rudolfa II. a Ivo Šmoldas jeho sluhu. „Měl jsem těsné oblečení a pokrývku hlavy s historickou knihou a musel jsem v tom běžet k oknu, protože nějaký poddaný skočil z okna a já se byl podívat, jestli žije. Ale dopadlo to dobře,“ prozradil Šmoldas. Pohádku patrně ještě v televizi nevysílali, takže diváci se mohou těšit na její premiéru.

Během večera měli návštěvníci možnost zakoupit si a nechat si podepsat jak knihu Habitus hazardního hráče, tak sbírku básní Český kalendář.

Na závěr pořadu proběhla dražba CD s fotografiemi z předchozích pořadů Pohovka od profesionálních fotografů. Dražby se ujal samotný Michal Horáček. Výtěžek z ní bude použit ve prospěch pořadu Pohovka, jehož další díl se v turnovském divadle uskuteční příští rok v únoru, kdy hostem Iva Šmoldase bude Vladimír Hron.

Reklama

Výběr článků

Načítám