Hlavní obsah

V Přerově se chystají na nástup dětí do mateřinek a žáků do základních škol

Novinky, Redakce Novinky

Přerovská radnice se připravuje na nástup dětí do školek a žáků do základních škol. Školy jsou zavřeny od 11. března, mateřinky ukončovaly činnost postupně, poslední otevřená zůstala ve Dvořákově ulici, která se rozloučila s dětmi 23. března. Ve stejný den osiřely i jesle.

Foto: Magistrát města Přerova

Článek

Zástupci města nechali provést dotazníkové šetření mezi rodiči dětí ze zavřených přerovských školek – otázka zněla, zdali mají zájem, aby zařízení bylo otevřeno už 11. května.

„Rodiče se aktivně zapojili, ale jednotnější shoda nebyla. Nakonec jsme se po dohodě s ředitelkami rozhodli, že všechny mateřinky otevřeme v pondělí 18. května, kdy končí nouzový stav,“ informoval v pondělí 4. května na krizovém štábu primátorův náměstek pro školství Petr Kouba.

Radnice aktuálně zjišťuje počet zaměstnanců, kteří budou schopni do školek nastoupit – o případnou výpomoc by byli požádáni studenti přerovské střední pedagogické školy. Kvůli personálnímu zabezpečení zatím není jisté, jestli budou k danému datu otevřena všechna oddělení mateřinek - o konkrétních záležitostech budou ale rodiče včas informováni.

„Samozřejmostí je, že dětem i učitelům připravíme odpovídající hygienické podmínky. Děti budou mít zajištěnou i stravu, vařit pro ně bude Zařízení školního stravování,“ doplnila Romana Pospíšilová z přerovského magistrátu.

Podle zástupců města nebylo jednoduché najít ideální termín, protože někteří rodiče preferovali zůstat doma s dětmi na takzvaném „ošetřovném“ – na druhé straně se ozývali rodiče, kteří potřebují chodit do práce a prosí radní, aby se zasadili o rychlé otevření předškolních zařízení, protože musejí složitě zajišťovat hlídání svých dětí.

Petr Kouba na krizovém štábu informoval i o tom, že počínaje 18. květnem se po delší odmlce otevřou dveře také pro děti z jeslí.

Na první žáky čekají rovněž všechny základní školy – deváťáci přijdou po dvou měsících do tříd v pondělí 11. května, děti z prvního stupně nastoupí 25. května.

„Sejdeme se v úterý 5. května s řediteli škol, abychom si vyjasnili některé věci – probereme doporučení vlády, hygienické podmínky a podobně,“ doplnil Kouba. Jak dále upřesnil, rodiče budou rovněž včas informováni o všech záležitostech k nástupu do školy i o nastavených pravidlech v jednotlivých školních jídelnách. O otevření škol bude příští týden taktéž informovat i krizový štáb města.

Reklama

Výběr článků

Načítám