Hlavní obsah

V Plzni byla předána prestižní cena Bohumila Polana

Novinky, Marek Velebný

V pátek 25. listopadu předal primátor Martin Baxa v Plzni cenu za západočeskou literaturu.

Foto: Marek Velebný

ředitelka knihovny Helena Šlesingerová při projevu.

Článek

V pátek 25. listopadu od 17 hodin se na plzeňské radnici konalo slavnostní předání ceny Bohumila Polana, která se udílí za prozaickou nebo básnickou knihu západočeského autora. Tento ročník ceny byl jedenáctý a letos se v něm pomyslně utkalo 14 autorů.

Mezi soutěžícími autory v próze byli například Milan Čechura, Markéta Čekanová, Daniela Kovářová, Miroslava Ledvinová nebo Miroslav Valina, v poezii například Ivo Hucl, Petr Švácha nebo Eva Válková. S poezií, prózou i ilustracemi přispěl svou publikací do soutěže Václav Malina.

Polanovu cenu získal Ivo Hucl za sbírku Ostrovní básně. Vedle něj převzali z rukou primátora Martina Baxy ocenění (čestné uznání poroty) ještě Petr Švácha a Eva Válková. Na slavnosti promluvila Jaroslava Málková (předsedkyně Střediska západočeských spisovatelů), za porotu Helena Šlesingerová (ředitelka Knihovny města Plzně). O sbírce Ostrovní básně Iva Hucla uvedli mj., že se jedná o autorův opožděný debut, celoživotní výběr tvorby, meditativní básně, filozofickou reflexi nebo to, že tvorba autora je silně prostoupena přírodou.

Oceněný Ivo Hucl, který je spojen se Štáhlavickou Bezejmennou čajovnou, poděkoval za cenu a ve svém projevu skromně projevil poctu poezii. Na podvečeru zazněla ukázka z autorovy sbírky tj. báseň "Prozření". Na plzeňské radnici se u příležitosti předání Polanovy ceny sešli mnozí z těch, kteří něco znamenají v kultuře a literárním životě města Plzně. Hosté pak byli pozváni primátorem Martinem Baxou na malé občerstvení.

Reklama

Výběr článků

Načítám