Hlavní obsah

V Mirovicích probíhají modlitby za nemocné, blíží se Velikonoční program

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva kostela nemusí být pro běžného člověka jen těžko stravitelným, po léta aranžovaným představením velebícím Boha, určeným pouze víře oddaným návštěvníkům. O tom, že kostel může sloužit i lidem mimo farnost, hledajícím pomoc v těžkých chvílích, je možno přesvědčit se v jihočeských Mirovicích.

Foto: Petr Hejna

Z modliteb 19. 3. 2018

Článek

Kostel Jana Husa a Jeronýma Pražského je první budova, na kterou narazíte cestou od křižovatky v Letech. V roce 2015 vyhořelý a znovu zrekonstruovaný kostel stojí hned vpravo u silnice na okraji obce Mirovice. Je spravován církví československou husitskou, a jak se lze dočíst i na webu tohoto svatostánku, rozhodně se neseparuje od „jinověrců“, ba ani lidí vírou nikterak neoslovených. Viz malá citace:

Pokud hledáte Boha, pak je i docela lhostejné zda jste či nejste členy nějaké církve. Obracejí se na nás lidé nevěřící, lidé pokřtění např. v katolické církvi, i lidé hledající. Nemáme odpovědi na všechno, za mnohými našimi ideály silně pokulháváme. Víme však, že to nejdůležitější je společenství, kde nikdo nemusí být sám…

Blížící se Velikonoce pochopitelně coby nejvýznamnější křesťanský svátek jsou obohaceny například vigiliemi s žehnáním ohni a vodě o Bílé sobotě, nebo hned den poté v den nedělní koncertem folkrockové skupiny Oboroh.

Modlitbám za nemocné jsou věnovány pondělní večery, kdy v pouze svícemi osvětlených prostorách za doprovodu působivé hudby probíhá obřad, kdy je žádána pomoc pro ty, kterým se život díky nemocem natolik zkomplikoval, že hledají cestu přímluvy u Boha. Dnešní doba, plná vlasteneckých holedbání se křesťanskými tradicemi, nahrává rozdmýchání všelijakých nenávistí, nic takového zde rozhodně nemůže nikdo očekávat. Pomoc od Stvořitele zde s důvěrou žádají ti, kterým často již lékařská pomoc nedává naději, zklamala je, nebo pro ně opravdu nemá cesty.

Zda tato cesta opravdu přinese sílu a uzdravení, to samozřejmě nelze svatosvatě přislíbit, rozhodně je však myšlena upřímně se zájmem o osud bližních - ne jako mnohdy plánovaně podvodné alternativní, pro nemocné neskutečně nákladné, falešné naděje v nejtěžších chvílích, vedoucí k nelidskému obohacování na úkor trpících.

O zařazení do pravidelných pondělních modliteb za choré mohou zájemci požádat e-mailem, uvedeným na těchto stránkách bratra Filipa, plzeňského biskupa CČH.

A že příslib společenství na webu farnosti není pouhá fráze, potvrzuje i praxe, kdy po modlitbách za nemocné jsou účastníci obřadu pozváni do nevelkého refektáře (kde se nachází i veřejnosti určená knihovna), na malé občerstvení, seznámení se a popovídání si v přátelském kruhu příjemných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám