Hlavní obsah

V Mikulově vznikl Kruh přátel hudby

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci vážných tónů založili ve městě pod Pálavou Kruh přátel hudby. Už v příštím roce nabídne cyklus pěti koncertů renomovaných komorních souborů.

Foto: archiv Eben Trio

Na prvním z koncertů, které v novém roce uspořádá Kruh přátel hudby Mikulov, vystoupí Eben trio.

Článek

O založení sdružení pro pořádání a organizaci koncertů vážné hudby uvažoval Jiří Vrbka s přáteli už několik let. V cestě jim ale stála dosud nevyřešená otázka kvalitního koncertního křídla, které Mikulov postrádá. „Klavír v sále základní umělecké školy by sice požadované nároky splňoval, ale nechceme koncertní činnost školy a Kruhu příliš propojovat,“ řekl Vrbka.

Zatímco škola dává příležitost především mladým začínajícím umělcům, studentům konzervatoří a vysokých uměleckých škol, Kruh spolupracuje s profesionálními hudebníky a uměleckými agenturami. Na březnovém koncertu tak vystoupí třeba světově proslulé španělské Trio Kandinsky.

„Chtěli bychom být zárukou udržení nastavené umělecké i společenské úrovně. Líbí se nám představa, že vznikne společenství lidí, kteří se rádi sejdou na kvalitním koncertě v krásném prostředí obrazové galerie,“ uvedl Vrbka.

Kruh totiž navázal úzkou spolupráci s novou Galerií Závodný. „Vzniká v ní jedinečný výstavní a koncertní prostor. Asi před rokem jsem se při náhodném rozhovoru s jejími majiteli zmínil o naší dosud nenaplněné představě fungování sdružení v našem městě. Ukázalo se, že se jejich představy o provozu galerie do značné míry překrývají s našimi záměry,“ popsal Vrbka.

Připomíná přitom mikulovskou kulturní a hudební tradici, která sahá až do období barokního vladaře kardinála Františka Dietrichsteina. „Nepochybuji o tom, že vážná hudba v Mikulově své místo má. Provozovala ji však vždy celá řada institucí. Muzeum, škola, kulturní středisko, spolky, galerie. Nemáme pocit nedostatku takovéto kultury, spíše dojem určité roztříštěnosti,“ nastínil Vrbka motivaci pro založení sdružení.

U jeho zrodu stálo pět stávajících členů výboru, kteří mají na starosti tvorbu dramaturgického plánu, přípravu grantů, jednání s partnery a sponzory. „Neformální skupinu pak vytvoří držitelé abonentního předplatného v dané sezóně. A samozřejmě čekáme, že oslovíme veřejnost natolik, že vznikne rovněž široký okruh příznivců, kteří si z programové nabídky vyberou i jednotlivé koncerty,“ dodal Vrbka.

Zve přitom na první z koncertů. Už na Nový rok vystoupí Eben Trio, ve složení Terezie Fialová (klavír), Roman Patočka (housle) a Markéta Kubínová Vrbková (violoncello). Vstupenka vyjde na 200 korun a lze ji zakoupit v Galerii Závodný, v TIC Mikulov nebo v kanceláři ZUŠ Mikulov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám