Hlavní obsah

V Klatovech jsou nyní k vidění nejlepší stavby Plzeňského kraje

Novinky, Hana Kulawiaková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostorách klatovské jezuitské koleje jsou až do 21. října vystaveny fotografie staveb, které se letos ucházely o titul Stavba roku Plzeňského kraje. Právě město Klatovy do soutěže přihlásilo úpravu Mercandinových sadů, která byla nominována na vítězný titul.

Foto: Hana Kulawiaková

Mercandinovy sady v Klatovech - nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017

Článek

Putovní výstava pořádaná v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se otevřela v Klatovech. Návštěvníci jezuitské koleje v Balbínově ulici si mohou prohlédnout všech 28 staveb, které se letos do soutěže přihlásily.

Expozice představuje vítěze soutěže i nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 a také jejich hodnocení udělené odbornou porotou. Je tu k vidění i Stavba století Plzeňského kraje, zvolená veřejným hlasováním u příležitosti 100. výročí založení ČSR.

Právě v Klatovech se nachází jedno z nominovaných stavebních děl. Významnými úpravami tu v loňském roce prošla největší a nejstarší klatovská oddychová zóna. Mercandinovy sady, pojmenované podle jejich zakladatele, klatovského hejtmana F. X. Mercandina, jsou pojaté jako anglický park s empírovou kolonádou a centrální francouzskou zahradou. Během zatím poslední etapy úprav byly v parku vybudovány nové cesty a stezky pro pěší i cyklisty, vyrostl tu nový trávník, altán, fontána i dětské hřiště a byly sem umístěny sochy a nový mobiliář.

„Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje je navržena za podnětné krajinářské řešení parku s ohledem na současné potřeby obyvatel a životní styl,“ řekl předseda odborné poroty Ing. arch. Miloslav Michalec. „Oválná promenáda se jako by lehce vznáší nad centrálním paloukem, který je vhodně doplněn sochami a vodním programem. Park představuje kousek přírody a oázy klidu mezi dvěma frekventovanými městskými komunikacemi,“ doplnil.

Úpravy financovalo město Klatovy, náklady z části pokryla evropská dotace. Zeleň v Mercandinových sadech prošla revitalizací už před dvěma lety, kdy byly vykáceny staré a nemocné dřeviny a vysázeny nové stromy a keře. 

Výstava ke Stavbě roku Plzeňského kraje 2017 putuje napříč plzeňským regionem a má celkem šest zastávek. V Klatovech byla instalována po Kdyni a Městu Planá, pokračovat bude do Plzně, Dobřan a Dýšiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám