Hlavní obsah

V holešovské zámecké kapli budou zrestaurovány vzácné renesanční náhrobky

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Holešov nechá zrestaurovat dva vzácné renesanční náhrobky, které tvoří součást expozice zámecké kaple. Náhrobky z druhé poloviny 16. století pocházejí z místního kostela Nanebevzetí Panny Marie ještě z období, než Rottalové nechali kostel přestavět do dnešní barokní podoby.

Foto: Dana Podhajská

Restaurátor Lubomír Tomanec s renesančními náhrobky v kapli holešovského zámku.

Článek

S největší pravděpodobností se jedná o první odborný konzervátorský a restaurátorský zásah po více než čtyři sta letech.

„Náhrobky jsou unikát, je to v holešovském muzeu jediná památka na rod Šternberků, který holešovské panství vlastnil více než dvě stě let do roku 1574," řekl muzeolog Ondřej Machálek z Městského muzea při MKS Holešov.

Restaurátora Lubomíra Tomance, který se během rekonstrukce holešovského zámku podílel na opravách kamenných portálů a prvků v zahradě, musí náhrobky očistit a poté zpevnit speciálním přípravkem z rozpuštěného křemíku. Včetně nutné fáze vysychání bude celá etapa trvat týden. Poté se kameny vrátí na místo a budou dál zdobit barokní kapli.

Text na fragmentech je psaný češtinou z 16. století a dokládá, že jeden z náhrobků patří Markétě z Ludanic, druhé ženě Jana mladšího ze Šternberka a matce Jindřicha ze Šternberka a druhý Jana Krušinovi z Lichtenburka, následujícímu vlastníkovi holešovské tvrze.

Poté, co Rottalové holešovský kostel přestavěli, dostaly se náhrobky do jednoho z městských domů a staly se druhotným stavebním materiálem. Místní vlastivědní pracovníci je objevili na počátku třicátých let minulého století. Po uložení v depozitáři městského muzea jsou nyní trvalou součástí zámecké kaple.

Zrestaurování náhrobků je první fází oprav všech kamenných prvků v kapli. Práce budou v následujících týdnech pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám