Hlavní obsah

V Česku máme všechno: Sibiř, Kanadu, Ameriku, Švýcarsko, moře i ráj

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměrně píšu Česko, abych nebyl obviňován z antimoravansví a antislezanství. Ale většina jmenovaných názvů se vztahuje především k Čechám, a snad až na společnou Českomoravskou vrchovinu se mi podobný útvar nevybavuje.

Foto: NPÚ, ÚP Sychrov

Trosky, symbol Českého ráje

Článek

Severní hranici se Saskem tvoří jedno z nejhezčích pískovcových skalních měst Česko-saské Švýcarsko. Tady se na nás přiživují i Sasíci, ale nešť. V centru se rozprostírá Český kras, název kras je převzat z vápencovitého území ve Slovinsku, odtud se rozprchl do Evropy, i Morava má svůj kras a krásný, budiž mu nesmrtelná chvála.

Jihozápadně Prahy se nachází chladné, ne nyní, území zvané Českou Sibiří. Když je sněžlivo, je tu nádherná běžecká stopa. Pokud je sněhu víc než dost, přejedete namazanou lyží do České Kanady, regionu sahajícímu až k hranici s Rakouskem. Kdy se tak naposled stalo, to se mi zjistit nepodařilo.

Amerika v centru Čech

Amerika, lomy nedaleko Prahy, za totáče výborné místo pro vandry a koupání spojené s honičkami s uniformovanými příslušníky a jejich neuniformovanými přisluhovači.

Ráj je všude, kde je nám dobře

Vodní nádrži na Šumavě, Lipnu, se říká České moře, za moravské můžeme považovat Novomlýnské nádrže. Ale neoficiálně se tak říká nádrži Dlouhé stráně. Nekoupací.  A to nejhezčí nakonec. Český ráj, krajinu kolem Hruboskalska, Trosek, Drábských světniček, Turnova…

Název prý vznikl v dobách Nerudových v nedalekých lázních Sedmihorky, ale o českém ráji se také hovoří v kdysi převážně německé oblasti Českého středohoří. I tam rozhodně patří.

Čechy na Moravě

A Morava je k nám také štědrá, při polských hranicích leží Český Těšín, jak krásný název těšení se, u Olomouce najdeme půvabný zámek Čechy pod Kosířem, na Jesenicku Českou Ves, a  tak to může pokračovat. Je u nás v Česku, Čechách, Moravě i Slezsku krásně, i bez těch přídomků.

Reklama

Výběr článků

Načítám