Hlavní obsah

V Branné půjdou turisté po stopách někdejších obyvatel

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně německý parkový okruh okolo skalních stěn a lesů pod obcí Branná se dočká již v letošním roce oživení. Místní podnikatelé ve spolupráci s odborem značkařů Klubu českých turistů (KČT) obnovují turistickou trasu pod Ptačí planinou v Branné.

Foto: Tomáš Drápal

Díky obnovení trasy se vrátil přes říčku Brannou most. Turisty po něm provede zelená značka.

Článek

První turisté si budou moci novou procházku vychutnat od května letošního roku. „Trasa dlouhá zhruba 4 kilometry bude mít velkou výhodu – vyhýbá se hlavní silnici, takže si návštěvníci mohou vychutnat výhledy na okolí řeky Branné tak, jak jej znávali výletníci před na počátku 20. století,“ uvedl iniciátor obnovení trasy Tomáš Drápal.

Polovina plánované trasy se nachází na již zaniklé turistické značce (koncem 60. let 20. stol.), druhá polovina trasy vede podél řeky Branné k mostu a následně k Mariánskému prameni, kolem hradu Kolštejn na náměstí obce Branná, která je chráněnou památkovou zónou.

Trasa již získala nový vzhled, došlo k vyčištění od náletu, úpravě cestiček a vrátila se také lávka přes říčku Branná. K vyznačení nového okruhu došlo k využití stávající zelené značené cesty od mostu pod nádražím v Branné, která vede nově okolo Mariánského pramene na náměstí a poté opět sestupuje do údolí k hájence Banjaluka. Návrat je možný po stávající žluté značce kolem železniční trati.

„Vyznačení předcházelo řádné projednání s vlastníkem lesa, tedy Lesy ČR a Správou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. K terénním pracím jsme využili teplého počasí počátkem března. Koncem dubna po dodávce z výroby osadíme v Branné a okolí nové směrovky na všech trasách,“ uvedl David Mičunek z odboru Značkařů Klubu českých turistů v Šumperku.

Na trasu se turisté mohou dostat ze tří stran. Prvním nástupním místem je náměstí v Branné a před hřbitovem pokračovat kolem garáží do lesa. Další místo se nachází směrem u hájovny Banjaluka pod železničním viaduktem u dřevěné lávky nad říčkou Branná. Návštěvníci, kteří přijedou vlakem, uvítají třetí možný směr, a to od nádraží, odkud se mohou vydat k Mariánskému prameni, na náměstíčko Branná, kolem hřbitova k lesu a pod skalními útvary sestoupit k viaduktu, případně opačným směrem po silničce směrem na Banjaluka a před viaduktem odbočit vlevo přes les k náměstí.

Současně byla přeložena stávající Naučná stezka Pasák, značená symboly naučné stezky, od mostu pod nádražím na náměstí mimo hlavní silnici přes Mariánský pramen. Letos je již trasa upravená a označená. V následujících letech se počítá s vybavením mobiliářem a deseti zastaveními s informace o zajímavostech na trase.

„KČT vítá podobné aktivity obcí i podnikatelů, které umožňují přeložit stávající trasy na atraktivnější místa a napomáhají zvýšit turistický ruch. Z dosavadního vývoje sítě tras v Jeseníkách je zřejmé, že turistické značení se stalo žádanou infrastrukturou turistického ruchu. Mimo stát a Olomoucký kraj se tak na financování nových tras v Jeseníkách podílí i některé obce a lyžařské areály. Důležité ovšem bývá také novou trasu do budoucna mimo obnovy značení i udržovat průchodnou,“ dodal Mičunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám