Hlavní obsah

V Bohumíně se sešel krizový štáb, školky budou fungovat jen pro děti pracujících rodičů

Novinky, Lucie Balcarová

Kvůli vyhlášenému stavu nouze v souvislosti s koronavirem zasedl v pátek 13. března v Bohumíně krizový štáb. Naposledy se sešel před deseti lety kvůli povodním. Zástupci hasičů, policie, města, škol i městských sportovních, kulturních i sociálních organizací řešili chod města v následujících dnech.

Foto: Pavel Čempěl

V Bohumíně zasedl po deseti letech od povodní krizový štáb kvůli koronaviru.

Článek

„Naším cílem je, abychom zamezili panice a eliminovali riziko případného nakažení a zároveň, aby se stav nouze dotkl našich obyvatel a chodu města co nejméně. Běžný provoz města nemáme problém zajistit. Musíme se věnovat hlavně svozu odpadů a udržování čistoty ve městě,“ sdělil starosta Bohumína Petr Vícha.

Zavřeny jsou aktuálně všechny základní i střední školy, stejně tak základní umělecká škola. Výuku přerušila i univerzita třetího věku. Fungují pouze dvě centrální školní kuchyně, které vaří pro děti ve školkách, zaměstnance škol, sociální službu i pro cizí strávníky.

Mateřské školy zůstávají v Bohumíně v provozu, aktuálně je navštěvuje téměř 300 dětí, což je přibližně polovina jejich kapacity. Město je chce v provozu zachovat, ale od pondělí 16. března je budou moci až do odvolání využít pouze děti pracujících rodičů.

V provozu není aquacentrum, sportovní hala i sportovní centrum Bosporka, uzavřel se i zimní stadion. „Vypnuli jsme strojovnu a o měsíc dříve ukončujeme sezonu a rozpouštíme led, tak abychom minimalizovali náklady na provoz. Aquacentrum je momentálně v udržovacím módu, snížili jsme ohřev vody v bazénech, sauny jsme vypnuli. Uzavření využijeme pro úklid a činnosti, na které v běžném provozu nezbývá čas,“ upřesnil bohumínských sportovišť Jan Resler.

Pro veřejnost přestalo fungovat do odvolání i městské kino a knihovna K3 Bohumín. „Veškerý program až do konce března rušíme, v dubnu budeme reagovat na aktuální stav. Pro zrušená divadla i koncerty budeme hledat náhradní termíny. Uzavření knihovny využijeme k revizi celého 80tisícového knihovnického fondu. Čtenáři mohou pro vrácení knih využít náš bibliobox před knihovnou. Zároveň budeme vypůjčené knihy automaticky prodlužovat až do znovuotevření knihovny, kdy pak budou mít lidé 30 dnů na jejich vrácení. Přes naše webové stránky jim nabídneme možnost půjčit si e-knihy,“ sdělil ředitel městské kulturní agentury K3 Karel Balcar.

Také radnice ruší až do odvolání všechny společenské či školící akce. Do odvolání je přerušeno vítání nových občánků či gratulace u seniorů jubilantů.

V Bohumínské městské nemocnici i v Domově Cesmína pro seniory platí aktuálně zákaz návštěv. Bohumínské centrum sociálních služeb od pondělí 16. března uzavře denní stacionář i sociálně-terapeutické dílny pro mentálně postižené v Masarykově ulici. Zachovává ale pro seniory terénní aktivity jako jsou rozvoz obědů, nákupy i pečovatelskou službu a v případě potřeby jej mohou posílit zaměstnanci stacionáře a dílen.

Bohumíňáci, kteří se ocitnou kvůli koronaviru v případné karanténě a nebudou mít nikoho, kdo by jim nakoupil, mohou od pondělí 16. března kontaktovat linku 596 092 156 nebo 731 130 666. Pomoc budou ve spolupráci s městskou policií zajišťovat pečovatelky z bohumínského centra sociálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám