Hlavní obsah

V Bílovci se věnují finskému národnímu sportu – Mölkkám

Novinky, Lenka Hatlapatková

Sportovci z Bílovce se už šestým rokem věnují hře zcela netradičního sportu – Mölkkám. A že jim to opravdu jde, o tom svědčí i fakt, že v současnosti úspěšně reprezentují toto malé město na severu Moravy nejen po celé České republice, ale i v zahraničí, a sbírají jednu medaili za druhou.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

Loni mužský tým zvítězil v Českomoravském poháru a dostal tak příspěvek z České asociace sportu pro všechny (ČASPV) na mistrovství světa ve finském Pori, kde se v obrovské konkurenci umístil na úžasném 11. místě.

Letos na světovém šampionátu ve francouzském Samoens vybojoval mužský tým ze 164 týmů 17. místo, čímž se stal nejúspěšnějším českým týmem. Zlaté medaile si bílovecké týmy letos přivezly ale například i z Bratislavy nebo z Vídně.

„Máme za sebou opravu úspěšnou sezonu a jsme za to rádi. Medaile jsou pro nás sice krásnou třešničkou na pomyslném dortu, ale naše nadšení do hry příliš neovlivňují. Hrajeme proto, že nás to baví,“ uvedla jedna ze zakladatelek tohoto sportu v Bílovci Hana Kotrlová.

Ta společně se svým mužem a několika dalšími nadšenci začínala původně hrát Kubb (údajně vikingská venkovní společenská hra pro dvě družstva, která se hraje s pomocí dřevěných hranolů) a Woodball (hra, při níž se s pomocí paličky dostává míč do brány).

„Jednou jsme se rozhodli účastnit celorepublikové soutěže pod ČASPV, a tam jsem se seznámili s Mölkkami. Zakoupili jsme tedy první sadu Mölekk, což je 12 očíslovaných kolíků, které jsou nahoře seříznuty pod úhlem 45 stupňů, a začali trénovat. Je to hra, která zaujme lidi ve všech věkových kategoriích, u nás doma to hrajeme všichni – vnoučata, rodiče i prarodiče.  Kromě sady Mölekk potřebujete jen pár metrů rovného prostoru – trávník, antuka nebo umělý trávník a chuť si zahrát. Na soutěžích hrají většinou tříčlenná nebo čtyřčlenná družstva, ale doma si můžete zahrát i jeden na jednoho. Cílem hry je shodit na vzdálenost 3 až 12 metrů na několik pokusů tolik kolíků, aby na konci byl jejich součet rovný 50. Přesná pravidla jsou i na stránkách Českého svazu Mölkky www.molkky.cz.”

Bílovecký tým soutěží pod hlavičkou ČASPV v Českomoravském poháru, což je několikakolová národní soutěž. Na spoustu mezinárodních soutěží však vyrážejí tito nadšenci i soukromě.

„Pravidla účastí na mezinárodních soutěžích jsou relativně volná a soutěžit může každý, kdo se přihlásí a zaplatí startovné. I proto zde bývá relativně vysoký počet týmů a probojovat se do semifinálového nebo finálového kola bývá opravdu náročné,“ pokračuje Hana Kotrlová a dodává, že o to více si váží letošního prvního místa smíšeného rodinného mužstva na mistrovství Slovenska nebo prvního místa v turnaji ve Vídni.

Bílovečtí sportovci trénují dvakrát týdně na hřišti na Střelnici a schází se jich mnohdy i kolem třiceti. „Nadšení těchto sportovců je neskutečné a jsem opravdu ráda, že se jejich prostřednictvím daří proslavit Bílovec nejen v České republice a v okolních zemích, ale i v tak vzdálených koutech jako je Francie nebo Finsko. Osobně jsem pozvala tyto nadšence na radnici, abychom si o jejich netradičním sportu více popovídali, ale nemají čas, protože stále trénují. Držím jim palce a věřím, že se jim bude dařit i nadále,“ řekla starostka Renata Mikolašová.

Reklama

Výběr článků

Načítám