Hlavní obsah

Uznávaná divadelní terapeutka nacvičuje ve Zlíně unikátní divadelní představení

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín hostí jako jediné město v ČR jednu z předních osobností inkluzivního divadla na světě - Natalii I. Popovou. V prostorách Malé scény ZUŠ Zlín vzniká v těchto dnech divadelní inscenace ve spolupráci moskevského divadla Kruh, inkluzivního divadla Modrodiv a žáků Základní umělecké školy.

Foto: Jakub Špaňhel

Natalia T. Popová připravuje divadelní inscenaci na Malé scéně Zlín.

Článek

„Snažím se skrze pohyb, plasticitu těla a práce se svaly a kostmi rozvíjet osobnost a myšlení člověka. Zlepšujeme tak psychický stav mysli a naplňujeme psychické potřeby, které například v dětství nebyly naplněny," říká Natalia Timofejevna Popopová, jejíž koncepce a práce této převratné metody vychází z klinických studií ve spolupráci s  předními neurology a bezmála třicetileté praxe.

Plasticko-kognitivní pohyb, jak jej nazývá, vychází z vývoje člověka. Různá cvičení, jež vyvinula, pracují s vývojově nejstaršími svaly a opěrným systémem v těle. Zvyšuje sebevědomí, vnímání sebe sama a vrací tělo k nejpřirozenějším pohybům, emocím a vzpomínkám. Má tak terapeutickou a zároveň uměleckou hodnotu.

Během čtrnáctidenního působení ve Zlíně intenzivně pracuje jak se studenty Základní umělecké školy Štefánikova, která převzala nad celostátním projektem záštitu, tak s lidmi s poruchou autistického spektra.

„Našimi partnery jsou školy po celé republice - od mateřských školek po vysokoškolský stupeň vzdělávání. Projekt s názvem Jedinečnosti uměleckého výrazu k inkluzivnímu uměleckému vzdělávání podporuje inkluzi všude tam, kde se vyučují umělecké předměty. Jsem velmi hrdý, že právě my můžeme navázat úzkou spolupráci s uznávanými odborníky,” uvedl koordinátor projektu a lektor literárně dramatického oboru ZUŠ Zlín Martin Dominik Polínek.

Vrcholem jejího působení ve Zlíně bude víkendové setkání desítek pedagogů a zástupců partnerských vzdělávacích organizací napříč celou ČR, jež Popová seznámí se způsoby její práce a jako příklad dobré praxe uvidí společně s veřejností představení s názvem Nesahat.

„V těchto dnech vytváříme příběh, který nemá předem daný scénář. Zrodil se mezi námi v průběhu naší práce,” přiblížila Natalia Popová. Představení předchází vernisáž neziskové organizace Za sklem (Žijeme na jedné planetě) o rodinách s dětmi a dospělých lidech s poruchou autistického spektra, jež někteří klienti organizace jsou sami součástí divadelního představení.

„Vnímám to jako úplně jiný systém přístupu k lidem s poruchou autistického spektra a vůbec dalších postižení. U našich klientů vidíme velký přínos v silnějším uvědomování sebe sama, co se děje v jejich těle, jak reaguje, což jim dále umožňuje začít vnímat druhé lidi, lépe je chápat, a adekvátně reagovat na přirozené sociální situace,” informovala psycholožka a speciální pedagožka Za sklem Zdeňka Polínková.

Zlínský kraj patří jako jeden z mála krajů ČR dlouhodobě do skupiny tzv. vyloučených lokalit (nedostatečného zajištění standardních služeb pro občany) v oblastech zdravotnictví, sociální péče a dalších.

Divadelní představení Nesahat se uskuteční v sobotu 13. října od 17:00 hodin ve velkém sále Malé scény ve Zlíně. Vstupné je zdarma.

Projekt je realizován za podpory Evropské unie, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám