Hlavní obsah

Utkání mezi mladými sparťany a klokany zahájí slavnostním výkopem legenda Martin Frýdek

Novinky, Roman Smetka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelství a fair play je důležitější než samotná výhra. Přesně tyto hodnoty mladým fotbalistům připomene zápas mezi týmy AC Sparta Praha a Bohemians 1905, jež je součástí oslav Mezinárodního dne fotbalu a přátelství. Třináctiletí chlapci si v rámci utkání vymění náramky přátelství.

Foto: Roman Smetka

Úvodní losování týmů

Článek

V neděli 14. května od 10 hodin na pražském Strahově, kdy proběhne symbolický výkop utkání, si mladí hráči vymění náramky symbolizující přátelství. 

Nedělní pražské derby je součástí celosvětového projektu Fotbalem k přátelství, jehož hlavní část vypukne od 26. června do 3. července v ruském Petrohradě. Českou republiku bude v turnaji již potřetí v řadě reprezentovat pražská Sparta, tentokrát pojede dvanáctiletý záložník Roman Horák. Spolu s ním vycestuje do Ruska také sparťanský trenér mládeže a taktéž dvanáctiletý český začínající novinář, který se si zde vyzkouší opravdovou žurnalistickou praxi.

Letošního ročníku fotbalového turnaje se zúčastní fotbalisté ze 64 světových zemí, které los rozdělil do osmi mezinárodních týmů. Díky projektu se tito mladí hráči budou cítit jako opravdové sportovní hvězdy. Pořadatelé pro ně připravili vynikající zázemí, navíc je budou po každém utkání zpovídat stejně staří novináři. Hráči si tak vyzkouší, jak se opravdové fotbalové celebrity cítí, a co téměř denně prožívají. Mladí fotbalisté se také zúčastní finále Konfederačního poháru a na vlastní oči při hře své sportovní idoly.

Přestože čeká mladé hráče řada vypjatých a náročných utkání a všichni budou chtít vyhrát, výsledky nebudou na mezinárodním turnaji tím nejdůležitějším. Cíl je totiž jasný. Radovat se ze hry, projevit svým soupeřům respekt a navázat nová přátelství napříč celým světem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám