Hlavní obsah

Ulice 30. dubna se uzavře pro automobilovou dopravu a zažije sousedskou slavnost

Novinky, Tereza Bednaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava se v sobotu 21. září po Praze a Olomouci stane třetím městem v České republice, které na jeden den promění jednu ze svých ulic v centru města na pěší zónu se zákazem vjezdu pro automobily a vytáhne život místních Ostravanů ven před jejich domovy.

Foto: Tereza Bednaříková

Zažij Ostravu jinak

Článek

S nápadem uzavřít ulice jindy plné automobilové dopravy a vrátit do nich veřejný život, podpořit pěší a cyklistickou dopravu, přispívat tak k lepšímu životnímu prostředí a obecně vytvářet lepší podmínky pro život ve městě, přišlo v roce 2006 pražské sdružení Auto*Mat, které akci pojmenovalo Zažij město jinak.

Letos se k Praze premiérově připojí také Olomouc a Ostrava, přičemž ve všech městech se akce koná ve stejný den.

„V Ostravě takto rozsáhlá akce proběhne vůbec poprvé a jsme rádi, že jsme dostali jak velkou podporu u Magistrátu a obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, obrovskou zkušeností pro všechny je spolupráce osmi organizací při přípravě akce, už nyní se také těší i velkému zájmu veřejnosti,” uvedla jedna z organizátorek Monika Barchanská.

„V sobotu 21. září od 13 do 20 hodin uzavřeme část ulice 30. dubna a prakticky dostaneme veškeré činnosti, které se běžně odehrávají uvnitř škol, tělocvičen a našich domovů, ven na ulici, takže lidé uslyší například ostravské kapely, uvidí divadelní soubory jinak, mohou si zacvičit ve venkovní posilovně, nebo nakoupit na bleším trhu, přičemž sami mohou přinést cokoliv, co chtějí prodat či darovat. Vůbec bychom chtěli, aby se veřejnost zapojila co nejvíce, což je jedna z hlavních myšlenek celé akce Zažít Ostravu jinak, jakýkoliv nápad nebo sousedskou aktivitu vítáme,” doplnila Monika Barchanská a vysvětlila tak, proč akce dostala přízvisko Sousedská slavnost.

Doprovodným programem je v týž den hromadná cyklojízda se startem u pobočky Knihovny města Ostravy naproti Svinovskému nádraží a s cílem právě na ulici 30. dubna. Sraz cyklistů je ve 13 hodin na náměstí Dr. Brauna.

Za organizací akce stojí několik ostravských kulturních institucí, které sjednotila tato společná myšlenka.

Více informací o programu, možnosti zapojit se a kontakty na organizátory naleznete na webu www.zazitostravujinak.cz nebo Facebookové stránce www.facebook.com/ZazitOstravujinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám