Hlavní obsah

Účty za zámek krásná vévodkyně rovnou pálila, teď jsou Ploskovice tahákem severu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ploskovický zámek u Litoměřic byl letním sídlem rakouského císaře známého jako Ferdinand V. Dobrotivý. Pro mírné blbství měl přezdívku Hlupáček. Habsburk pobýval také na Zákupech, kde to měl obzvláště rád. Ploskovický zámek a panství si také oblíbila krásná toskánská vévodkyně Anna Marie Františka.

Foto: Vratislav Konečný

Ploskovický zámek - sídlil v něm státní statek i nacistická stranická škola Napola

Článek

Utrácejí tu i filmaři

Utopila tu na tehdejší dobu naprosto neslýchanou sumu milión zlatých, účty rovnou pálila, aby na to nikdo nepřišel. Ale zanechala objekt, který vede tento rok v návštěvnosti severočeských památek spravovaných Národním památkovým úřadem. Zámek navštívilo téměř 30 tisíc lidí.

V prosinci v Ploskovicích pořádají výstavu, koncert a divadelní prohlídky. Po válce se objekt dostal do správy státního statku, veřejnosti Ploskovice nebyly dlouho přístupny.

Objekt milují filmaři, točilo se tu nesčetně tuzemských i zahraničních snímků. Namátkou – Čertova nevěsta, Duch nad zlato, Jezerní královna, Odcházení, Jára Cimrman, ležící spící, Rusalka, část seriálu První republika, Amadeus, Červený bedrník, klip tu točila i Celine Dion.

Nárůst zájmu zaznamenal i Krásný Dvůr, Duchcov, Velké Březno nebo Benešov nad Ploučnicí.

Vede nenápadný, ale krásný Stekník

„Největší procentuální skok v návštěvnosti letos udělal na Ústecku zámek Stekník, kam se vypravilo o 65 procent více turistů než vloni za stejnou dobu. Zde si to lze vysvětlit zejména zvyšující se atraktivitou místa – na zámku byla úspěšně dokončena obnova kaple i návštěvnického zázemí, ale také zde byly oblíbené kastelánské prohlídky, kdy návštěvníci sledovali práci restaurátorů přímo na místě a dozvěděli se tak více o procesu obnovy památky. V listopadu a prosinci lze zámek navštívit, tak jako většinu státních památek NPÚ, po předchozí dohodě. Restaurovanou kapli můžete obdivovat také při adventním koncertu,“ sdělila Jana Hessová z NPÚ.

Stekník najdete u Žatce, zámek je obklopen chmelnicemi, v jeho zahradě stojí prvorepublikový  bunkr.

Hodně návštěvníků přitáhl kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, tento rok jsme si připomenuli 40 let od jeho přesunu. Výročí záchrany kostela před demolicí oslavilo znovuotevření opravené věže kostela s výstavou fotografií ze starého města Mostu, jeho bourání, přesunu kostela a rekultivace.

Lokomobila v zubrnickém skanzenu

Parní stroj z roku 1916, plně funkční slavící příští rok 100 let, přibyl do skanzenu lidových staveb severních Čech v Zubnicích. Skanzen čekají na závěr roku oblíbené Vánoce a pro předem objednané školy jsou připraveny tematické prohlídky.

Od příštího roku se milovníci památek budou moci zapojit do klasického věrnostního programu i prostřednictvím mobilních telefonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám