Hlavní obsah

Tržby zámku v Litomyšli letos vzrostly

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zámek v Litomyšli, jeden ze skvostů Pardubického kraje, splnil letošní plán tržeb už v závěru srpna. Pochlubila se s tím kastelánka zámku Jana Sehnalová. Zároveň však musela přiznat, že návštěvníků ubývá.

Článek

„Když jsem přišla do Litomyšle z častolovického zámku, byla jsem přesvědčena, že klesající návštěvnost zastavím, že trend obrátím, protože vím jak na to. Zatím se to moc nedaří. Začátkem října evidujeme 24 tisíc letošních návštěvníků,“ přiznala kastelánka Sehnalová.

Tržby zámek plní především díky dalším výdělečným činnostem. „Tržby významně podepřely pronájmy zámku, ty jsou splněny na dvě stě procent, prodejna vydělává také dvakrát tolik, než bylo plánováno, hodně vyděláváme na svatbách, těch už bylo letos přes sedmdesát,“ dodala kastelánka.

Především pronájmy filmařům jsou lukrativní. Koncem září a začátkem října tady například Česká televize natáčela film Sirael.

Doby, kdy zámkem prošlo 40 tisíc návštěvníků ročně, se nevracejí, přestože podle současného vedení se v minulosti návštěvníci evidovali jiným způsobem, čárka se dělala například i svatebčanům. Dnes se do statistiky dostanou jen ti, kteří si koupí vstupenku na některý prohlídkový okruh.

„Snažíme se návštěvnost zvednout. Nízká je například v době konání Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. To za víkend přijde třeba jen 70 lidí. Od příštího roku chceme zavést, aby vstupenka na festival byla zároveň poloviční vstupenkou na zámek,“ slíbila kastelánka. Zámek pokračuje v nočních prohlídkách a prohlídkách zámeckého podzemí, které si letos prohlédlo přes pět tisíc lidí.

„To není málo, když si uvědomíme, že podzemí je otevřeno jen o víkendu a provádět lze jen malé skupiny,“ upozornila Sehnalová.

Letos poprvé zámek v Litomyšli na zimu nezavírá. „Bereme jak předem objednané zájezdy, tak objednané jednotlivce po celou zimu až do dubna příštího roku. Nám se to nakonec rentuje, protože některé zaměstnance platíme celoročně. Takže náplň práce nebudu muset vymýšlet, budou ji mít,“ podotkla kastelánka zámku v Litomyšli. (ner)

Reklama

Výběr článků

Načítám