Hlavní obsah

Trio od sv. Jakuba koncertovalo v Rajhradě

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domov pro seniory Akátový dům v Rajhradě uspořádal ve středu 23. března pro své obyvatele i veřejnost Velikonoční koncert. Vystoupilo Trio od sv. Jakuba ve složení Milan Řihák (zpěv), Karel Plocek (viola) a Martin Jakubíček (klávesy).

Foto: Jiří Smutný
Článek

Vokálně-instrumentální trio vzniklo v Brně v roce 1992. Interpretuje duchovní hudbu od renesance až po současnost ve vlastní úpravě s cílem oslovit co nejširší spektrum posluchačů.

Milan Řihák vystudoval klasický zpěv na brněnské konzervatoři a pražské AMU. Debutoval v muzikálu My Fair Lady v brněnském Janáčkově divadle. Zpíval v prvním pražském nastudování muzikálu Bídníci, působil v Karlínském divadle a v operetě v Plzni.

Karel Plocek studoval hru na violu na brněnské konzervatoři a JAMU. Působil v řadě komorních souborů, je členem Státní filharmonie Brno. Spolupracuje s Českým rozhlasem, pro který nahrál řadu skladeb.

Martin Jakubíček je uměleckým vedoucím souboru. Studoval hru na varhany, cembalo a skladbu na brněnské konzervatoři a JAMU. Na vystoupeních tria působí i jako moderátor.

Vstupní hala Akátového domu byla jako obvykle zaplněna seniory. Vedoucí souboru uváděl jednotlivé skladby a pro pobavení publika občas přidal i nějakou zajímavost ze života klasiků, jejichž díla trio prezentuje. Posluchači se tak například dověděli, že zatímco Bach měl dvacet dětí a dvě manželky, Händel neměl děti ani manželku, ale žil se svým kuchařem.

Reklama

Výběr článků

Načítám