Hlavní obsah

Tři představení, třikrát vyprodáno. Ochotnický spolek Rafanda v Dolních Hbitech si získal diváky

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marjána Plajznerová, Trepifajksl, čerti v čele s Luciferem a další postavy. Do rolí ze známé pohádky Jana Drdy se vtělili členové ochotnického souboru Rafanda, který vznikl na začátku roku v Dolních Hbitech na Příbramsku.

Foto: Archiv spolku Rafanda

14 dospělých herců, šest dětí, jeden zvukař a jedna nápověda. Rafanda navazuje na původní ochotnický soubor, který ve Hbitech fungoval před lety

Článek

Zapojili se do něj jak místní obyvatelé, tak „sousedé“ z okolních vesnic a s představením Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert sklidili u svých spoluobčanů velký ohlas.

Premiéru inscenace představili ochotníci při příležitosti slavnostního programu o posledním zářijovém víkendu, kdy v Dolních Hbitech proběhla třídenní „sláva“ v rámci znovuotevření zdejšího kulturního domu po rekonstrukci. Po precizně odvedeném tříhodinovém výkonu tleskal výtečným hercům do posledního místa zaplněný sál. Podívat se přišli jak místní, tak přespolní diváci z okolních měst a obcí.

Navázání na tradici ochotnického divadla  

Čtrnáct dospělých herců, šest dětí, jeden zvukař a jedna nápověda. Ochotnický spolek Rafanda navazuje na původní amatérský herecký soubor, který v Dolních Hbitech fungoval před mnoha lety.

„Určité jádro Rafandy se už asi 8 let vždy jednou za čas sešlo a diskutovalo o tom, jak by bylo hezké zahrát si divadlo. Při podávání žádosti o rekonstrukci KD jsme uvedli, že plánujeme vznik divadelního spolku. Když se stavba začala trochu rýsovat, bylo jasné, že přichází doba, kdy musí notně řeči nahradit činy,“ popsal okolnosti vzniku spolku Rafanda starosta obce Dolní Hbity Jan Michálek a zároveň jeden z herců. Veškeré organizace a režie se ujala členka zdejší kulturní komise Vladimíra Pražáková, která jako hybný kámen začala organizovat první herecká setkání.

Ochotníci se na zkoušky Dalskabátů scházeli od letošního února pravidelně jednou týdně v Dolních Hbitech. Postupem času a s blížící se premiérou pak zkoušeli dvakrát do týdne. „Všechno pro nás bylo nové, nikdo neměl s ochotnictvím žádnou osobní zkušenost, a tak jsme při práci postupovali zcela intuitivně,“ uvedl Michálek. Podle jeho slov se každý člen musel potýkat s jinými těžkostmi a problémy – někdo musel překonávat ostych, pro jiného byl obtížný hlasitý projev, někteří herci měli problémy s časem.

„Velká práce byla také s vytvořením kulis, které pro nás zhotovil pan Miloš Tesař, a se sháněním rekvizit a kostýmů," podotkl Michálek. Na výtvarném ztvárnění se podíleli  členové souboru, některé kostýmy byly půjčeny z příbramského divadla, jiné si herci vytvářeli sami. „Materiál sháněla zejména ženská část souboru různě po second handech. Rád bych za to všem poděkoval,“ řekl Michálek.

Diváci měli dosud tři možnosti ke zhlédnutí divadelního představení Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Vedle premiéry zaplnili nový dolnohbitský sál také ve dvou říjnových reprízách.

Na následující představení se ochotníci i dolnohbitští občané těší 13. prosince. To se ponese v benefičním duchu, výtěžek ze vstupného totiž půjde na konto sdružení Stéblo Borotice a Základní školu v Dobříši - Lidická, která pracuje s dětmi se zdravotním postižením. Dále se Rafanda představí v lednu v Milíně a v březnu v Tochovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám