Hlavní obsah

Tři mudrcové projdou na velbloudech Orlickoústeckem

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průvody s třemi králi, bubeníky a koledníky projdou o druhém lednovém víkendu Lanškrounem, Letohradem, Dolní Dobroučí a Ústím nad Orlicí. Mudrcové pojedou na velbloudech.

Foto: Květa Korbářová

Tři mudrcové na velbloudech projdou čtyřmi místy na Orlickoústecku. Foto: Spolek Honorata

Článek

„My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám.“ Při těchto verších se každému vybaví příběh o třech mudrcích, kteří se přijeli do Betléma poklonit narozenému Ježíškovi a přivezli mu vzácné dary.

Velkolepý projekt tříkrálových průvodů na Orlickoústecku pořádá Spolek Honorata z Letohradu. „Nechali jsme se inspirovat tříkrálovými průvody pro Arcibiskupství pražské, kterých jsme se s našimi bubeníky účastnili. Řekli jsme si, proč bychom nemohli s průvody projít také u nás,“ uvedl Petr Kubíček, vedoucí letohradského spolku.

Cílem projektu je pozvat širokou veřejnost, připomenout tradice a podpořit tříkrálovou sbírku. Ta se letos se koná už podvacáté.

Mudrcové na velbloudech s doprovodem a koledníky projdou ve dvou dnech čtyřmi místy Orlikoústecka. „Začínáme průvodem v Lanškrouně v sobotu 11. ledna v 10 hodin, poté v 16 hodin v Letohradě. V neděli 12. ledna pokračujeme od 10 hodin v Dolní Dobrouči. Ústím nad Orlicí se vydáme od 15.30 hodin,“ upřesnil vedoucí pořádajícího spolku.

Každý jednotlivý průvod má svůj výchozí bod, svou trasu a cíl. Po trase jsou dvě až tři zastavení podle toho, jak je který průvod naplánovaný. Jak uvádí Petr Kubíček, v zapojených obcích je vidět nesmírné nadšení jednotlivců. Každá skupina si vytvořila svůj vlastní program, svůj příběh z dění o třech mudrcích.

„Tříkrálové průvody jsou akcí, kterou jsme vždy chtěli. Je o propojení všech lidí, kteří jsou v různých komunitách, kteří jsou různě smýšlející. Nezáleží na tom, zda jsou křesťané nebo nevěřící,“ míní Petr Kubíček. Jádro každého průvodu tvoří zhruba čtyřicet osob. Připojit se ale může kdokoliv.

„Průvody v Letohradě, Dolní Dobrouči a Lanškrouně jsou koncipované do roku 0, tedy do období narození Ježíška. Kostýmy všech zúčastněných pro Ústí nad Orlicí budou inspirované ladovskou zimou,“ informoval vedoucí Spolku Honorata. Kdo se tedy chce přidat k průvodu a nechce vyčnívat z davu, stačí, když se podívá na Ladovy obrázky. V nich najde podněty, co si na sebe obléknout.

Do přípravy a realizace tříkrálových průvodů se kromě zmiňovaných obcí zapojily spousty subjektů. „Na projektu se podílí Římskokatolická farnost děkanství Ústí nad Orlicí, Oblastní charita Ústí nad Orlicí, ústeckoorlické muzeum, na třicet různých spolků, zástupci dechových hudeb, pěveckých uskupení, divadelních souborů, dobrovolných hasičů a mnozí další včetně farností a některých škol,“ upřesnil vedoucí Honoraty.

Veškeré náklady tříkrálových průvodů na Orlickoústecku nese spolek Honorata pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a za přispění měst a obcí, kterými projdou.

Jednotlivé programy a trasy průvodů na www.honorata.cz/trikralove-pruvody/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám