Hlavní obsah

Transfúzní službu zaplnili dobrovolníci ze Sdružení dobrovolných hasičů Moravskoslezského kraje

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na hasičské stanici si připadali dárci krve a plazmy ve středu 27. května na Transfúzní službě Agel v Bruntále. Darovat svou krev tam totiž přišlo hned 28 dobrovolných hasičů.

Foto: archiv Transfúzní služby Agel

Transfúzní službu v Bruntále zaplnili dobrovolníci ze Sdružení dobrovolných hasičů Moravskoslezského kraje.

Článek

„Jako hasiči zasahujeme u velkého počtu dopravních nehod, a tak jsme si dobře vědomi skutečnosti, jak je darování krve potřebné. Rádi jsme se proto tohoto hromadného darování zúčastnili. Člověk navíc nikdy neví, kdy krev budou potřebovat také jeho nejbližší,“ podotkla hlavní organizátorka akce Šárka Lýsková.

„Jako Transfúzní služba si pomoci hasičů nesmírně vážíme. Rozhodli se totiž zachraňovat lidské životy navíc také touto formou, je opravdu obdivuhodné a patří jim tak naše velké poděkování,“ dodala vedoucí sestra Transfúzní služby Romana Hnilicová.

Dárci krve a plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve musí být zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém středisku. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Každý, kdo daruje krev nebo plazmu na Transfúzní službě, má nárok na celou řadu výhod. Kromě pracovního volna s náhradou mzdy dárce získá proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitaminy od své zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu, a to za každý odběr 3000 korun. Více informací je k dispozici na adrese www.transfuznisluzba.agel.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám