Hlavní obsah

Termín ozdravných pobytu pro děti z Ostravy byl prodloužen

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužení termínu umožní absolvovat ozdravný pobyt těm školám, které to nestihly před vyhlášením nouzového stavu.

Foto: Josef Zajíc

Pobyty v přírodě. Jeseníky. Ilustrační foto.

Článek

Děti z ostravských základních a mateřských škol, které nestihly na jaře kvůli nařízení epidemiologickým opatřením v souvislosti se šířením koronaviru absolvovat ozdravný pobyt hrazený ze speciálního fondu města Ostravy, by mohly jet na podzim.

Návrh Rady města Ostravy na prodloužení termínu pro realizaci pobytů budou schvalovat zastupitelé na svém květnovém zasedání.

„Z programu na školní rok 2019/2020 měl jet na ozdravné pobyty rekordní počet 4 342 školáků. Přestože ještě nemáme informace ze všech škol, už nyní víme, že mnohé z nich pobyt před zavedením epidemiologických opatření nestihly. Proto jsem navrhla Radě města Ostravy, abychom jejich realizaci posunuli na termín od 1. října do 20. prosince. Děti tak nepřijdou o plánované pobyty, které by za normálních okolností byly ukončeny koncem dubna. Už teď máme potvrzeno, že by školy prodloužení využily minimálně pro tisícovku žáků a předpokládáme, že se přidají i další,” sdělila náměstkyně primátora města Ostravy pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Ozdravné pobyty hrazené z Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším nebylo možno realizovat v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu a vládou nařízením opatřením už od poloviny března.

Z 35 škol, které měly schválenou finanční podporu z fondu na jarní pobyty, stihli celý pobyt realizovat pravděpodobně žáci ze dvou škol. Zájem o prodloužený termín zatím deklarovalo 16 škol, které si již předjednaly říjnové termíny pobytu na horách.

Tři školy si v náhradním termínu chtějí dokončit pobyt, který musely ukončit předčasně. Z fondu se budou hradit případné stornopoplatky za zrušené pobyty. Školy, které se rozhodnou nevyužít prodloužený termín, budou dotaci vracet.

„Dotace a příspěvky na ozdravné pobyty města Ostravy poskytuje mateřským a základním školám každoročně už od roku 2010, kdy byl zřízen Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší. Město Ostrava do něj původně vkládalo 5 milionů korun. Aktuální příspěvek je nyní 22 milionů korun ročně. Přispívají do něj i průmyslové podniky. Celkem už bylo do fondu za dobu existence vloženo městem Ostrava a znečišťovateli 126 651 000 korun. Za dobu existence fondu vycestovalo do hor s příspěvkem z fondu města více než 21 tisíc dětí. Poprvé ve školním roce 2010/2011 odjelo do hor 1543 dětí, ve školním roce 2018/2019 jich už bylo 3 600,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám