Hlavní obsah

Tematické prohlídky na zámku Loučeň představí starobylý rod

Novinky, Ivana Kvasnicová

Letními prohlídkami zámku Loučeň provedou kostýmovaní průvodci, představující členy šlechtického rodu Thurn-Taxis, který zámek vlastnil. Pro milovníky historie jsou připraveny klasické historické prohlídky, pro děti prohlídky s princem Alexandrem a večerní prohlídky při svíčkách pro romantiky.

Foto: zámek Loučeň

Článek

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Fürstenberků a Thurn-Taxisů, láká návštěvníky na prohlídky s kostýmovanými průvodci i rozlehlý park s 12 labyrinty podle návrhu britského projektanta Adriana Fishera.

„To, že na Loučeni naleznete světově unikátní labyrintárium s 12 labyrinty a bludišti, už možná víte, ale i loučeňská knížecí rodina Thurn-Taxisů byla a je světová,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Thurn-Taxisům vděčíme především za moderní poštovní služby. Trubka jako symbol pošťáků je známa po celém světě. Rodině Taxisů a jejich poště se dokonce věnuje jeden z dílů animovaného seriálu pro děti - Byl jednou jeden objevitel. Slova taxi, nebo taxa také nalezla svůj původ ve jménu knížecí rodiny Thurn-Taxisů a černožluté barvy v nichž jezdí taxíky v New Yorku i v Praze už používaly taxisovské dostavníky. To ale zdaleka není všechno. Loučeňská knížecí rodina založila dodnes funkční dobrovický cukrovar, a také řepařskou šlechtitelskou stanici. Cukrovarnická značka TTD - Thurn-Taxis-Dobrovice ve světě cukrovarnictví znamená mnoho i dnes,“ dodává Kateřina Šrámková.

„Bez podpory loučeňské knížecí rodiny by možná nevznikla ani některá velká umělecká díla. Kníže Alexandr miloval hudbu a podporoval Bedřicha Smetanu. Dokonce od mistra Smetany dostal i duet Z domoviny, který měl na loučeňském zámku v podání mladého knížete premiéru. Kněžna Marie podporovala zase jednoho z nejslavnějších německých básníků R. M. Rilkeho. Byla rovněž všestranně umělecky nadaná, malovala, psala, udržovala kontakt s nejvýznamnějšími umělci své doby. Na Loučeň za ní přijel například slavný americký romanopisec Mark Twain a sama kněžna je spoluautorkou prvního turistického průvodce po Čechách a Rakousku, který vyšel v roce 1896 v New Yorku. Byla určitě i skvělou babičkou pro svá vnoučata a mimo jiné jim napsala a namalovala pohádky, které vychází dodnes,“ informoval Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

„Snad jako perlička působí další světový počin knížete Alexandra. Z Ameriky nechal jako první v Evropě přivézt do jabkenické obory pstruhy duhové americké a začal je zde chovat. Dnes si na této rybě pochutnávají miliony Evropanů. Rodina Thurn-Taxis je opravdu světovou, jen v Česku se to moc neví. Jako poslední uvedeme to, co v Čechách známe. Ano tušíte správně, dostihy a pardubické závodiště. Nejtěžší evropská dostihová překážka Taxisův příkop nese jméno po jednom z členů knížecí rodiny Thurn-Taxis,“ doplnil Vratislav Zákoutský.

Ślechtický rod Thurn-Taxis pochází ze severní Itálie a svůj původ odvozuje od rodu della Torre, který ve 12. a. a 13. století vládl Milánu. Tasso je italsky jezevec a Taxisové ho mají ve znaku, spojením s erbem rodiny Torre, italsky věže, vznikl současný erb Thurn-Taxisů. Na počátku 19. století se jedna z větví rodu usadila právě na zámku Loučeň.

Přehled prohlídek na www.zamekloucen.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám