Hlavní obsah

Světoznámý fotograf Jan Saudek vystavuje v holešovském zámku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmasedmdesát fotografických obrazů Jana Saudka lze od středy 6. června spatřit ve velkém sále holešovského zámku.

Foto: Robert Rohál
Článek

Reprezentativní výstavu jednoho z nejlepších fotografů světa připravilo Městské kulturní středisko v Holešově – v tomto případě i k 77. narozeninám, které světoznámý fotograf oslavil 13. května.

Vernisáž zahájil ředitel Městského kulturního střediska Pavel Chmelík, který pak předal slovo kurátorovi Liboru Gronskému, dále pak holešovskému starostovi Zdeňku Janalíkovi a posléze i bezprostřednímu Janu Saudkovi.

Součástí vernisáže byly také polonahé modelky, které působily jako sochy s odkazem na fotografovo dílo. Program obohatilo vystoupení mladé šansoniérky Petry Domžalové, stejně jako dvě čísla mistryně republiky ve stepu Ivy Ševelové.

A co míní o Janu Saudkovi kurátor výstavy? „Považuji ho za jednu z největších osobností české fotografie dvacátého století – spolu s Františkem Drtikolem a Josefem Sudkem,“ tvrdí Libor Gronský. „Svým dílem se nesmazatelně zapsal do historie fotografie, což dokazují encyklopedie z celého světa. Jeho fascinace lidským tělem, osobitá atmosféra a lyricko-baladické obrazy jsou charakteristické pro jeho pečlivě komponované a promyšlené snímky.“

Holešovská výstava potrvá do konce září a vzdává hold a poctu umělci, který nejenže ovlivňuje už několik desítek let fotografické dění u nás i ve světě, ale také rád a vědomě dráždí, provokuje a vzrušuje veřejnost svým stylem života, myšlením, jednáním i výběrem modelek pro své osobité fotografické obrazy.

„Vernisáž byla pojata ve velkém stylu, o což se postaral ředitel Městského kulturního střediska v Holešově Pavel Chmelík. Ten totiž dobře ví, jak udělat z každé akce v Holešově událost. Proto i slavnostní zahájení působilo perfektním dojmem – ať už šlo o účast samotného Mistra, vystupujících hostů či krásných modelek, u nichž jsem měl pocit, jako by rovnou vystoupily z jeho raných obrazů. Ty jsou ostatně zastoupeny i na této výstavě, která přináší průřez celým Saudkovým dílem. Ale hodnotím ještě jeden důležitý moment -  nádherné prostředí zámeckého sálu, které ještě umocňuje celkový dojem z této, vpravdě reprezentativní Saudkovy výstavy,“ řekl jeden z návštěvníků vernisáže Robert Rohál.    

Reklama

Výběr článků

Načítám