Hlavní obsah

Světový den včel připomněl nezastupitelný význam včelařství pro zemědělský průmysl

Novinky, Stanislava Dvořáková

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí vzhledem k pandemickým opatřením přiblížilo způsob života včel na webových stránkách a umožnilo jednotlivým skupinám nahlédnout do zahrady s úly a apidomečkem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Řada úlů je užitečným zpestřením zahrady RC Srdíčko.

Článek

Světový den včel souvisí i s výrokem Alberta Einsteina: „Pokud by včely zmizely z povrchu země, člověku by zůstaly pouhé čtyři roky života.” S pochopením tohoto významu pro život, po schválení Evropskou komisí, byl od roku 2017 do databáze mezinárodních dnů OSN zařazen 20. květen jako každoroční den svátku včel.

Stalo se tak na návrh Slovinců na základě průkopníka moderního včelařství Antona Janši, který v době vlády císařovny Marie Terezie vyučoval na nově založené včelařské škole a ve Vídni, kde zároveň pečoval o včelstva v zahradách Habsburků. Jeho zásluhou je ustanovení nových metod v chovu včelstvech, které jsou využívány dodnes.

Na jeho památku bylo dnem včel vyhlášeno datum jeho narození a zároveň květen jako měsíc nejvyšší aktivity včel, korunované rojením. K oslavě tohoto svátku se připojili včelaři celého světa s výstižným mottem: „Žádné včely - žádné opylování, žádné včely - žádné jídlo, žádné včely - žádný život.”

Včely medonosné jako jediní jsou univerzálními opylovači, kteří zajišťují zachování biologické rozmanitosti krajiny pro udržení současné podoby světa. Jejich chov proto patří k nejvýznamnějším odvětvím zemědělského průmyslu.

V České republice za poslední dva roky ubylo na 30 tisíc včelstev. Na vině jsou chemicky ošetřovaná pole a pro včely omezené zdroje potravy. Tím je oslabována jejich imunita, takže je častěji napadají zhoubné choroby. Řešením jsou přirozené květové louky, jejichž náhradou se staly parky a zahrady. Městské včely tak nachází zdravý nektar na ovocných stromech, okrasných keřích a rozkvetlých zahradách uvnitř města, čímž navíc zvyšují výnos ovocných stromů i dalších rostlin.

Na rozvoji včelařství v Ústí nad Orlicí mají podstatný podíl dobrovolníci RC Srdíčko. V rámci projektu "Učíme se od včel" rozšířili počet úlů, na přednáškách ve školách přibližují tajemství života včel, zasvěcují zájemce do vytáčení medu a výroby včelích produktů. V jejich medu je záruka jistoty kvalitní potraviny od místních včelařů. Na dobrou věc přispěly i místní samosprávy z Ústí nad Orlicí, Lanškrouna, Koalice nevládek Pardubicka a firmy Konzum a Iveco bus z Vysokého Mýta.

I když v letošním roce nebyla možná k oslavě Světového dne včel větší společenská akce, přesto na zahradě RC Srdíčko se dalo zaposlouchat do bzukotu pilně pracujících včel a nahlédnout do domečku, který nabízí apiterapii s představou nejstarší a nejzdravější lékárny. Tato efektivní léčba inhalací teplého vzduchu z úlu přes speciální dýchací masku pomáhá při konkrétních problémech i jako prevence. Je to pravděpodobně nejstarší léčebná metoda, jak dokazují archeologické nálezy.

Ukončení prohlídky bylo možné ještě zapít medokakaovým nápojem ze Zambaru nebo medovinou bez přídavku lihu, cukru, barviv a příchutí, prostě medovým vínem, jak ho pili naši předkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám