Hlavní obsah

Šumavský podzim nabízí nevšední zážitky a pastvu pro oči

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když podzim vyvolává v některých lidech spíše pocit smutku a špatné nálady, lze v něm nalézt úžasnou atmosféru. Samozřejmě je důležité překonat lenost a vydat se na výlet mimo město.

Foto: Jan Kaše

I takto může Šumava vypadat na podzim (30.10.2012)

Článek

Právě Šumava nám může poskytnout nevšední zážitky a především pastvu pro naše oči, neboť takové barevné kombinace, které dokáže příroda namíchat, hned tak neuvidíte. Hlavní roli bezesporu hraje listí, které ještě před tím, než opustí svůj strom, dokáže vytvořit nádherné umělecké dílo.

Můžete mít štěstí a naskytne se vám i jiná kouzelná scenérie. Nad vašimi hlavami se otevře modré nebe a paprsky sluníčka pozvolna ohřívají šumavské louky, zatímco údolí jsou zahalena do bělavého oparu. Vy se pak můžete procházet a naslouchat klidu. Těžko a s nechutí se budete vracet zpět do hlučných a ponurých měst.

Podzim na Šumavě ale může mít i zcela jiný obraz, jak to popsal spisovatel Karel Klostermann v knize Světák z Podlesí:

„Listopadové dni, jeden druhého horší, neladnější, plačtivější. Starý Ždánov neustále v mlhách, nad Hefensteinským sedlem kotouče mraků, z nichž pršel tu drobný déšť, onde studený liják, nic jinak než jako by všecky vodní páry z širokých hvozdů a močálů šumavských se tam navalily. Věčné šero, polotma, těžce na mysl doléhající.“

Ale i taková atmosféra k podzimu patří. Lze v ní nalézt určitý půvab. Vítr se prohání mezi stromy a odlehčuje jim od listů, které vám pak příjemně šustí pod botami. 

Šumava nabízí své kouzlo po celý rok. Stačí se jen vydat do její náruče a nechat se unášet do míst, kde ještě vládne příroda.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám