Hlavní obsah

Stopy slavných osobností Kladského pomezí

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Božena Němcová, Karel Čapek nebo Alois Jirásek možná se vám vybaví paní učitelka českého jazyka, která vám dala pětku, když jste nevěděli, kdo napsal Babičku nebo hru R.U.R. Všichni jsme měli povinnost se o nich učit, ale možná až později jsme dokázali tyto literární velikány ocenit.

Foto: Jan Záliš

Známá socha Babičky s vnoučaty v Babiččině údolí

Článek

Region Kladské pomezí je mezi turistickými oblastmi ojedinělý právě v množství slavných osobností, které se zde narodily, vyrůstaly a jejichž velké části života jsou neodmyslitelně spjaty s naším krásným koutem.

Jednou z největších českých spisovatelek byla Božena Němcová. S Kladským pomezím má spojenou především velmi inspirující část svého dětství. Ve své knize Babička oslavuje v idealizované vzpomínce svoji babičku a venkovský život v Babiččině údolí. Zavítat můžete do Muzea Boženy Němcové v České Skalici. Nedaleko muzea můžete navštívit Barunčinu školu. Život spisovatelku zavedl také do Červeného Kostelce, kde v bývalém kupeckém domku Němcovi pobývali několik měsíců.

Dalšími slavnými osobnostmi jsou bratři Čapkové, kteří společně psali divadelní hry a pohádky pro děti, a do naší krajiny zasadili příběhy loupežníků, vodníků, kouzelníků a tuláků. Jejich slavné dílo Devatero pohádek vás zavede na oblíbená místa bratří Čapků nejen v Kladském pomezí. O bratrech Čapkových se více dozvíte v muzeu v Malých Svatoňovicích v domě na náměstí, v němž rodina bydlela.

Další literární veliká Alois Jirásek se narodil v malém roubeném domečku v Hronově. Uvnitř stavby si můžete prohlédnout světničku, která kdysi sloužila jako pekárna a o víkendech jako prodejní místo. Na náměstí bylo založeno Jiráskovo muzeum. Také Alois Jirásek zasazoval do svých děl místa z rodného kraje. Například v románu Skaláci se hlavním dějištěm stává Maternice a Skalákova studánka nedaleko Hronova.

Opomenout nesmíme ani slavného náchodského rodáka Josefova Škvoreckého, na jehož lavičku se můžeme posadit v Náchodě na náměstí. Lavička je začátkem procházky po místech, která se objevují v autorových románech. Jedním z nich byl známý román o Dannym Smiřickým, kde Danny Smiřický byl sám Josef Škvorecký a literární Kostelec představoval jeho rodný Náchod.

Víte, co spojuje Jiráskovu chatu na Dobrošově, bývalý mlýn v Pekelském údolí, Bartelmusovu vilu a dřevěný most v zámecké zahradě zámku Nové Město nad Metují? Určitě vás již napadlo, že za všemi těmito skvosty stojí slovenský představitel secesní architektury Dušan Samo Jurkovič, který tu zanechal v podobě výše zmíněných památek nesmazatelné stopy.

Kilián Ignác Dientzenhofer je dalším významným architektem a představitelem vrcholného baroka, který se v Kladském pomezí podepsal pod nejednou stavbou. Mezi jeho díla patří benediktinský klášter v Broumově, broumovská skupina kostelů nebo kaple Panny Marie Sněžné na vrcholu Hvězda v Broumovských stěnách.

Ani tak jsme tu zdaleka nepředstavili všechny známé osobnosti, které v našem regionu žily a působily a vy jste si jistě právě vzpomněli na celou řadu dalších. Více slavných osobností najdete na našich webových stránkách www.kladskepomezi.cz v sekci Kultura – Slavné osobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám