Hlavní obsah

Sportovní zápolení bez věkových hranic připravili v Domově důchodců v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 5. září připravili zaměstnanci Domova důchodců v Ústí nad Orlicí tradiční Sportovní hry, v kterých každý senior bez ohledu na věk se stal vítězem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Slalomem byly zahájeny v domově důchodců Sportovní hry 2019.

Článek

Domov důchodců v Cihlářské ulici umístěný v zdravém prostředí na okraji města poskytuje nové zázemí kolem 140 seniorům, o které se stará několik desítek zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že stáří přináší chvíle, které nejsou lehké, je snahou personálu tyto chvíle co nejvíce zpříjemnit.

Podzim sám o sobě je smutnějším obdobím připomínajícím blížící se konec roku, kdy se člověk stane opět starším. Proto měsíc září, charakterizovaný babím létem, se stal naopak v domově popřením stáří a v tradičním sportovním odpoledni návratem do mladých let.

Se zvukem melodie "Zhluboka dýchat" svižným pochodem nastoupil tým aktivistek z řad zaměstnanců domova, starajících se o zábavné akce, k provedení důkladné rozcvičky. Nejen hluboké nádechy ale i rozprouděnou krev seniorů přihlížejících v krytu altánu uvedly do dávných mladých let navíc i mažoretky z Kostelce nad Orlicí svojí gymnastickou sestavou s akrobatickými prvky.

To již se neleskly jen třpytky na jejich úborech, ale i kapičky tajemné rosy v očích seniorů při představě, jak i oni kdysi metali přemety.

A pak vše začalo, jak na velkých závodech. V doprovodu asistentek z řad zaměstnankyň padesát sportovců vybavených hůlkami, chodítky i vozíčky zapomnělo na tyto nezbytné doplňky, a jedinou snahou bylo projet slalomovou dráhu, dostat míček do hokejové branky, míč do sítě fotbalové brány a srazit co nejvíce kuželek.

Neméně radosti z úspěchu přinesl stolní fotbálek, a hod do co nejvzdálenějšího místa žebříku. Zručnost se zkoušela při navíjení vlákna na tyčku a samozřejmě s nezapomenutelným zápalem při výlovu rybiček.

A vítězství? Čokoládovou zlatou medaili po absolvování všech disciplín získal každý, a navíc i všichni pořadatelé, kteří na příjemné atmosféře celého odpoledne měli podstatný podíl. O radost z veselého dění nebyli připraveni ani senioři, které nemoc trvale upoutala na lůžko. I jim byla na pokojích jedna ze sta medailí udělena.

Tím skončily boje na sportovních kolbištích, ne však veselá zábava. K té nemalou mírou přispěl devadesátiletý Čestmír Slavík, který přišel seniorům s heligonkou zahrát písničky jejich mládí: Já jsem malý mysliveček, Pověz ty mně, hvězdičko má ... Na tú svatú Katerinu zpíval již celý sbor.

A že všem řádně vyhládlo, byly všem účastníkům rozneseny na ohýnku čerstvě opečené párky.

Reklama

Výběr článků

Načítám