Hlavní obsah

Spolek Apeiron v Polici nad Metují bude promítat filmy horolezce a cestovatele Miroslava Šmída

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 20. července se v Polici nad Metují, v rámci Nové Terasy 2019, uskuteční promítání krátkých filmů horolezce, filmaře, fotografa a cestovatele Miroslava Šmída. Pořádá spolek Apeiron.

Foto: Spolek Apeiron

Plakát

Článek

Miroslav Šmíd (1952 – 1993) patřil ve své době k nejlepším a nejuznávanějším horolezcům nejen tehdejšího Československa. Pověstné jsou hlavně jeho sólové výstupy a prvovýstupy po celém světě – v Adršpašských skalách, na Kavkaze (1983 sólo zimní výstup na Donguz Orun), v Pamíru (Štít Korženěvské, 1977) nebo třeba první sólový přelez legendární stěny El Capitanu v Yosemitech cestou Dihedral Wall, 1978). K nejtěžším bezesporu patří sólo prvovýstup západní stěnou Ama Dablam (1986).

20. července vzpomene Police nad Metují na svého rodáka a patriota při promítání jeho krátkých filmů. A nebude to jen o lezení… Miroslav Šmíd je zakladatelem Mezinárodní horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují a první film přiblíží jeden z jeho prvních ročníků.

A pak se přesuneme na jiný kontinent. V roce 1986 se „Lanč“ Šmíd dostal do Afriky a podnikl výstupy na Kilimanžáro a Mount Kenya (na Kilimanžáro přelezl sólo cestu Diamantový kuloár). Po jeho smrti vyšla tiskem kniha jeho deníkových zápisků nazvaná „Tropický led“. A v roce 2013 připomněl 20. výročí jeho úmrtí ČRo Dvojka pětidílnou četbou na pokračování z jeho knihy Tropický led v rozhlasové úpravě Milana Duse (čte Pavel Rímský). Kniha je syrový deník z autorovy cesty na zasněžené africké vrcholy Mount Kenya a Kilimandžáro.

A právě z této expedice pocházejí dva další filmy, které nabídne Nová Terasa 2019: Safari day in Kenya. „Přestože Lanč procestoval skoro celý svět, byl na pěti světadílech a viděl mnoho a mnoho krásy, stále se vracel domů. A jeho domovem byla Police… v loňském roce jsme několika filmy připomněli 25 let od jeho smrti a letos v tom prostě chceme jenom pokračovat. Myslíme si, že bychom neměli zapomínat na lidi, kteří Polici milovali,“ řekl k promítání krátkých filmů Miroslava Šmída Pavel Frydrych ze spolku Apeiron.

A na závěr se podíváme do nejvyššího hor světa a díky kameře M. Šmída se na chvilku staneme svědky lezení v Himalájích…

Projekci filmů pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují a ve spolupráci s Muzeem papírových modelů.

Vstupné dobrovolné.

Poděkování patří rodině Miroslava Šmída.

Reklama

Výběr článků

Načítám