Hlavní obsah

Skvostný zámek, historické městské centrum a mimořádné krematorium - to jsou také Pardubice

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pardubickém perníku kolují legendy, Jeníček s Mařenkou by se tu i s ježibabou zalkli. Nejslavnější kontinentální dostih znají i ti, kteří koně nerozeznají od krávy. K tomu hokej a světoznámý bouchací semtex. To jsou Pardubice ve zkratce. Nutno ale vypíchnout architekturu, ta je ve městě náramná.

Foto: Vratislav Konečný

náměstí s cennými historickými domy a gotickou Zelenou bránou

Článek

Zpočátku se vše točilo okolo vodního hradu a poté zámku jednoho z nejmocnějších moravských, a poté i českých rodů – Pernštejnů.

Než se k němu dostaneme, projdeme průchodem vysoké gotické Zelené brány na nádherně opravené náměstí s neorenesanční radnicí. Výstavné měšťanské domy mají honosně zdobená průčelí, tu Jonáš s velrybou, naproti Žižka, samozřejmě v mnoha obměnách legenda pernštejnském znaku – divoký tur vedený za nozdry na hrad. A přeseknutý kůň, znak města.

Domy pokračují i do předzámčí. Renesanční stavba je obehnána mohutným valem, nedávno rekultivovaným. Zámek byl nedobytnou pevností, vodou obklopenou, nyní tu protéká mělký potok.

Pávi k zámku již dávno patří, křičet na vás bude i bílá mutace. Objekt, který sloužil jako vše možné, od armády po sklady obilí, byl ještě před pár desítkami let ve zuboženém stavu, to uvidíte na dokumentech.

Zámecká expozice má vícero sbírek, z původního mobiliáře se nezachovalo nic, ale znovuobjevené a zčásti opravené velkolepé pernštejnské fresky v Rytířských sálech ohromí.

Akt Štěstěny přitahuje

Nejvíce samozřejmě přitahuje nejstarší český akt, zobrazení Vrtkavé Štěstěny, dívky stojící na kouli. V sálech s výbornou akustikou se konají koncerty a další kulturní akce, i svatby.

Ve sklepení najdete rozsáhlou sbírku pohlednic, co už bohužel nenajdete, je sbírka hraček. Byla tu dlouho, chodili se na ni dívat rodiče s dětmi z celé republiky. Zřejmě se nehodila do nové koncepce.

Pokochat se můžete výstavou moderního skla, palných a sečných zbraní. Uvidíte třeba winchestrovku nebo klasické revolvery, samopaly, píky, meče, halapartny. V mincovní expozici je představena těžba stříbra a ražba peněz, včetně soudobých mincí.

Velká expozice, výborně provedená, se věnuje přírodě. Zvířata, hmyz, ryby, ptáky uvidíte, někde si můžete poslechnout i jejich „řečové projevy“ z reproduktorů.

Největší evropská vojenská nemocnice

Střední prohlídkový okruh se věnuje městu a regionu. Od Pernštejnů po současnost. Nechybějí významné osobnosti: první český aviatik Jan Kašpar, bratranci Veverkové a jejich ruchadlo, připomínky obří nemocnice pro raněné 1. světové války, největší v Evropě, měla 10 00 lůžek, 365 objektů, samostatnou železnici, podle snímků fabrika na amputace. Chudoba bída, posléze rozvoj města…

Tolik o zámku, nyní na okraj města. 

Krematorium jako chrám

Stojí tu krematorium, naprosto ojedinělá stavba ve stylu art deco architekta Pavla Janáka z let 1921 - 1923. Připomíná antický chrám.

Moderní budova si “zahrála“ ve snímku Juraje Herze Spalovač mrtvol (1968). Tady vládl svědomitý nacista Kopfrkingl v podání Rudolfa Hrušínského. Vyvraždil svou židovskou rodinu, aby byl árijsky čistý.

Proti Janákově pojetí "domu světla" se zvedla vlna kritiky, nakonec se krematorium stalo národní kulturní památkou.

V Pardubicích a okolí natočil Václav Vorlíček značnou část Dívky na koštěti o čarodějnici Saxaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám