Hlavní obsah

Šéfkuchař David Valíček opět vařil v projektu Fajne školní bistro

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský projekt Fajne školní bistro, který byl zahájen loni, pokračuje ve školních jídelnách i v roce 2020. Po pilotním projektu, který začal v říjnu 2019 na ZŠ I. Sekaniny, pokračoval na ZŠ Matiční 5 a na ZŠ Šeříkové v Ostravě. Podávala se vždy čtyři jídla. Strávníci hodnotili ta nejlepší.

Foto: Josef Zajíc

Fajne školní bistro. Tentokrát na ZŠ A. Hrdličky v Ostravě-Porubě.

Článek

Podle šéfkuchaře Davida Valíčka se poté sešla skupina kuchařek, zástupců škol a magistrátu, kde pilotní program zhodnotili. Bylo rozhodnuto, že už se nebudou vařit čtyři jídla najednou, protože to bylo organizačně náročné. Pro rok 2020 David Valíček pro školní jídelny navrhne tři různé typy jídel. Z těch si žáci vyberou jedno, které se v ten určený den bude podávat.

„Ve čtvrtek 20. února vaříme tedy jen jedno jídlo. Před tím jsme se sešli s vedoucí školní jídelny, vedoucí kuchařkou a udělali jsme rozvahu, abychom se vešli do rozpočtu na jedno jídlo. Připravili jsme tři nabídky. Jídelníček byl zveřejněn a všechny stravující se děti dostaly možnost si vybrat. Vybraly si jídelníček pod názvem "maso" a ten jsme společně uvařili," řekl k přípravě, organizaci, vaření a výdeje jídla David Valíček

Ze tří nabídek jídel - ryba, maso, vegetarián - si děti vybraly druhou nabídku. Pod názvem „maso” se skrývalo tříchodové jídlo: Caesar salát, hlavní jídlo - kuřecí závitek s ricottou a špenátem, gratinované brambory. Jako dezert děti dostaly čokoládové brownies.

Strávníkům jídlo chutnalo. Po obědě, při odchodu z jídelny, děti dostaly modré žetony, které hodily do skleněného válce, aby zhodnotily, který pokrm - salát, hlavní jídlo či dezert - jim nejvíce chutnal. Stav byl vyrovnaný, čímž děti dokázaly, že jim chutnalo všechno a byly spokojené.

Podle hlavní kuchařky Ireny Ožanové je projekt velmi úspěšný. Od Davida Valíčka se mnohému naučily. Pro mladé kuchařky byly některé postupy úplně nové. Pomáhali jim studenti ze Střední školy společného stravování z Ostravy-Hrabůvky.

„Samozřejmě že i když si děti nevybraly rybu, tak jim ji v různých formách podáváme nejméně dvakrát až třikrát do měsíce. S panem Valíčkem se nám pracovalo fantasticky. Je to osobnost na svém místě. Poučná byla pestrost v jídelníčku a nové metody a "fígle", o kterých jsme slyšely od našeho mentora poprvé. To, co bylo nové, budeme postupně realizovat,” dodala vedoucí kuchařka ve školní jídelny ZŠ A. Hrdličky v Ostravě-Porubě Irena Ožanová.

Na Davida Valíčka a jeho už osvědčené partnery se mohou ve druhém pololetí školního roku 2019/2020 těšit - v březnu strávníci na ZŠ MUDr. Emílie Lukášové v Hrabůvce, v dubnu na ZŠ Březinova v Ostravě-Zábřehu, v květnu na ZŠ Srbské ve Výškovicích a v červnu na ZŠ F. Formana v Ostravě-Dubině.

„Cílem projektu Fajne školní bistro je obohatit stravování v jídelnách ostravských základních škol. Město Ostrava tím přispívá k zlepšení stravovacích návyků žáků. Vybrané školní jídelny navštěvuje známý ostravský šéfkuchař David Valíček, který založil Food Atelier v Dolních Vítkovicích a pořádá v něm kurzy vaření. Kuchařkám v kuchyni pomáhá s organizací, přípravou pokrmů a jejich servírováním,” doplnila informace Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám