Hlavní obsah

Šedé eminence v české historii, dějiny, jak je většinou neznáme

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějepis rozhodně nemusí být nezáživný, historie předestírá tolik pikanterií a různých zvratů, že by bulvár měl na roky vystaráno. I v poměrně malé zemi české se urodilo a v knize Šedé eminence v české historii se dozvíte řadu věcí podaných čtivou formu, že užasnete, co vám dosud bylo zamlčováno.

Foto: JOTA, Brno
Článek

Nudit se nebude

Po dvou knihách  Historie trochu jinak – převážně nevážně o české historii a Historie zase trochu jinak aneb Jak válčili staří Čechové se Richard Händl přihlásil k rozkrytí našich dějin dílem Šedé eminence v české historii.

Určitě je dobré přečíst, popřípadě vlastnit všechny tři svazky, ono je to takové dějepisné puzzle, vše do sebe zapadá. Ale číst po dávkách, pokud nejste informační komputery, které mají v paměti uloženy všechny získané informace, chce to fakta trochu vstřebat.

Tentokrát se autor vydal za postavami, které se v dějepise moc nezdůrazňují, přesto hrály také nemalou roli. V roce 700. výročí narození se Karla IV. objevuje množství informací o císaři a králi staviteli a zakladateli, dobrodějovi. Projevuje se nadšení, jakého jsme měli přenáramného panovníka, který byl při pohřbu pojmenován Otcem vlasti. Přitom poprvé se sousloví užilo v souvislosti s knížetem Soběslavem I. Karlovy stinné stránky se trochu upozaďují, kdo by se odvážil ho kritizovat.

Znáte biskupa Daniela I.?

O jeho synovi, Janu Zhořeleckém se toho moc nepíše, nyní máte možnost si doplnit mezery nevzdělání. Slyšeli jste kdy jméno biskup Daniel I.?

V Ottově encyklopedii se o něm vyjádřil historik  Hynek Kolman: „Biskup Daniel byl z největších státníků, jaké kdy Čechy měly.“

V 18. kapitolách se mimo jiné seznámíte s obdobou čachtické paní, sadistkou Kateřinou Bechyňovou z Lažan jednou z největších šlechtických držgrešlí Heřmanem Černínem z Chudenic, první dámou království Polyxenou z Lobkovic, předsedou pobělohorského soudního tribunálu Karlem I. z Lichtenštejna, zvaným Kámen… a dalšími.

Knihy půvabně do kreseb odděl Jiří Šorm.

Vydala Jota, Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám