Hlavní obsah

Sanace skládky Skatulův Hliník je v trase obchvatu Frýdku-Místku hotová, může se stavět

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanace ekologické zátěže Skatulův Hliník, která byla jednou z hlavních podmínek pro zahájení výstavby obchvatu Frýdku-Místku, je v jeho trase téměř hotová. Výstavba obchvatu tak může v těchto místech plynule navazovat.

Foto: Jana Matějíková

Sanace skládky Skatulův Hliník je v trase obchvatu F-M hotová.

Článek

Práce na sanaci skládky tím ale nekončí, pokračovat budou na zbylých částech, mimo trasu obchvatu.

„Sanace skládky byla zahájena v září 2017, což pro nás znamenalo dvě zásadní věci. Mohl se začít stavět obchvat, jehož trasa vede územím skládky a bez jejího vyčištění by stavba nebyla možná. A druhým velkým pozitivem je fakt, že z území města zmizí ekologická zátěž po Válcovnách plechu, které na ni ukládaly odpad z výroby s obsahem škodlivých látek, což kontaminovalo zeminu a následně docházelo ke znečištění povrchových i podzemních vod,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Sanace skládky zahrnuje nejen odtěžení kalů a ostatních odpadů, ale také práce související s odvodněním skládky, které zamezí vsakování atmosférických srážek do tělesa skládky, omezí přítok povrchové vody do prostoru skládky a umožní odvádět srážkové vody spadlé na rekultivovaný povrch skládky. To povede ke snížení škodlivin znečišťujících podzemní vodu.

Původně bylo odhadováno, že ze skládky bude odtěženo přes 70 000 tun nebezpečného odpadu. „Ze Skatulova Hliníku již byl v trase obchvatu vytěžen veškerý nebezpečný odpad, přesně 69 709,7 tun odpadních dehtů, neutralizačních kalů a kontaminované zeminy. Práce tím ale nekončí. Souběžně se současnou rekultivací lokality probíhá také sanace podzemních vod. Její ukončení se předpokládá v srpnu 2020. Navazovat bude tříletý postsanační monitoring podzemních vod a péče o zrekultivovaný prostor,“ uvedl Mojmír Zálešák ze společnosti SUEZ Využití zdrojů.

„Do konce srpna příštího roku by mělo být v lokalitě Skatulova Hliníku vysazeno na pět tisíc keřů a přes dva tisíce stromů. Další tři roky budou v místě realizovány pěstební práce a každé tři měsíce po dobu tří let bude sledována kvalita vody v několika vrtech a pod drobnohledem bude i voda povrchová,“ ubezpečil primátor Michal Pobucký.

Investorem sanace skládky Skatulův Hliník je Ministerstvo financí ČR. Realizátorem je Sdružení „S–G–A-Skatulův Hliník“, tedy sdružení společností SUEZ, Geosan a Aquatest.

Náklady hradí stát a dle realizační smlouvy činí 738 716 652 korun bez DPH. Veškeré práce, včetně následného tříletého monitoringu vod a pěstebních prací, mají být ukončeny v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám