Hlavní obsah

Salzburg nabízí návštěvníkům nejen procházku po Mozartových stopách

Novinky, Táňa Pikartová

Nejnavštěvovanějšími salzburskými památkami jsou ty, které souvisí právě se zdejším rodákem, hudebním skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem. A také pochopitelně historické jádro Salzburgu, které bylo zapsáno v roce 1996 na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Parkhotel Castellani

Koncerty Mozartovy hudby dodávají hotelu Castellani na noblese.

Článek

Na pravém břehu řeky Salzach, která na mnohých místech tvoří romantické meandry, se rozkládá Nové město. Jeho dominantou je zámek Mirabell, který nechal postavit arcibiskup Wolf Ditrich von Raitenau pro svoji přítelkyni Salome Altovou. A nebylo to přátelství jen tak obyčejné, neboť slečna Salome porodila arcibiskupovi patnáct dětí. Právě podle ní zámek pojmenoval – Altenau.

Zámek upoutá skvostnou úpravou, zahrada je plná soch, plastik a květinových mozaik. Když procházíte jednou z nejznámějších městských uliček jménem Getreidegasse, dojdete až k domu č. 9, k domu, kde rodina Mozartova bydlela. Dnes je zde jeho muzeum. Mezi exponáty najdeme třeba Wolfgangovy dětské housle, také rodinné portréty a nejrůznější skladatelovy hudební nástroje.

Říká se, že nejkrásnějším salzburským náměstím je Domplatz. Právě tady jak v současnosti, tak v minulosti zaznívá nejedna Mozartova skladba. Mozartovu stopu najdeme i v Parkhotelu Castellani, jehož hlavní budova je kulturní památkou.

Jen necelých patnáct minut chůze z centra města, v ulici Alpenstrase, která částečně kopíruje proud řeky Salzach, uvítá návštěvníky velmi příjemný čtyřhvězdičkový hotel, jehož restaurace nabízí špičkovou rakouskou kuchyni, mezinárodní lahůdky a vybraná vína. Jmenuje se Sallieri. Tedy po italském hudebním skladateli, který ve své době patřil mezi nejznámější Mozartovy souputníky. À la carte restaurace Sallieri připravuje nejen regionální, ale i středomořské speciality.

Výborná salzburská kuchyně se servíruje také v restauraci Eschenbach s elegantní atmosférou při každé příležitosti. Je to zejména snídaňová restaurace, kde posedět je radost. Úsměvy a pozdravy jsou nedílnou součástí pobytu v Parkhotelu Castellani. Možná to někoho překvapí, ale tady se zdraví několikrát denně, a je jedno, že už jste se potkali. Hezký den přejí recepční, číšníci, pokojské, zkrátka každý, koho host potká. Je to atmosféra velmi přátelská a milá. I díky ní se do Parkhotelu Castellani hosté vrací.

Na procházce stavebními slohy

Zpět do historického centra se z Parkhotelu Castellani vydáme pohodlně procházkou. Je jen na nás, kam se vypravíme, všude čekají skvělé zážitky. V blízkosti jsou Opatství Nonnberg, Pevnost Hohensalzburg a Katedrála, také Kostel sv. Františka a Mozartův rodný dům.

Při procházkách romantickými uličkami na Starém městě si klidně můžeme zopakovat stavební slohy, procházíme kolem gotických staveb, renesančních paláců i barokních kostelů. Míjíme ale i mnoho měšťanských domů z období monarchie.

Přímo nad řekou Salzach, ve výšce 120 metrů nad městem, na hoře Festungsberg, se tyčí dodnes zachovalý největší středověký hrad v Evropě Festung Hohensalzburg, postavený v 11. století. Z hradu se každý rád na město zadívá.

A pokud si uděláte na prohlídku hradu čas, pak si prohlédnete radní muzeum, palác Hohe Stock, kostel St. Georg.Festung Hohensalzburg provází i cestovatele, kteří projíždějí po dálnici kolem Salzburgu. Už z dálky jsou vidět jeho bělavé hradní bytelné stavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám