Hlavní obsah

Salve Santini! Pocta baroknímu géniovi v kladrubském klášteře

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díla českého barokního stavitele italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichela obdivuje celý civilizovaný svět. Ve stavbách jsou údajně umístěny mystická znamení a symboly, vedou se o nich vášnivé diskuse. V klášteře v Kladrubech můžete vnímat nejen tvar barokní tvary, ale i vůně parfémů a květů.

Foto: Vratislav Konečný

Klášterní kostel v Kladrubech.

Článek

V kladrubském klášteře, na jehož přestavbě chrámu Nanebevzetí Panny Marie se Santini podílel, proběhne od pátku 12. do neděle 14. května několik speciálních prohlídek. Jsou věnovány pod názvem Salve Santini! 340 letům od narození barokního genia.

V interiérech jsou připraveny originální květinové aranže, „ochutnávka“ vůní i prohlídka běžně nepřístupných prostor.

Sedm zastavení v Santiniho životě

Prohlídka vede ambitovými chodbami, zimním refektářem a vyvrcholí v jedinečném prostoru Santiniho kostela Nanebevzetí Panny Marie. Po celé trase budou umístěny ″komponované obrazy″ tvořené aranžemi z živých květin a drobných exponátů.

„Prohlídka bude složena ze sedmi zastavení tematicky zaměřených na život a tvorbu Santiniho-Aichela, na technicky unikátní řešení některých jeho staveb a mystiku jeho děl,” uvedl správce kladrubského kláštera Milan Zoubek.

V kladrubském klášteře je umístěn Archív vůní, jež vytvořila parfemistka Petra Hlavatá.

Parfémy a květiny

Běžně nepřístupnou sakristii vyzdobí květinové vazby z růží inspirované barokním kultem Panny Marie, návštěvníci mohou přivonět k originálnímu parfému Madona, který pro tuto akci vytvořila parfemistka Petra Hlavatá, odborná garantka Archivu vůní Kladruby. Prostoru evokující architektovu pracovnu zase provoní vykuřovadlo Salve Santi, jehož hlavní příměsí je šalvěj.

Květinové aranže a jejich kompozice jsou dílem Kamily Soukupové, Petry Jáchimové, Barbory Fiřtové a Veroniky Zelinkové, jejichž tvorbu mohli návštěvníci obdivovat v kladrubském klášteře v loňském roce při speciálních prohlídkách věnovaných výročí narození Karla IV.

Kult smrti představují proutí a hlemýždí ulity

„Pracovaly jsme zejména s anturiemi, růžemi, orchidejemi a drobnokvětými chryzantémami Santini. Při tvorbě vazeb a aranží nás inspirovaly konkrétní Santiniho stavby. Například Kostnici v Sedlci u Kutné Hory a barokní kult smrti symbolicky připomíná aranž z proutí, suchých plodů a hlemýždích ulit,” prozradila jedna z autorek Petra Zelinková.

Mimořádné prohlídky začnou v 11:15, 14:15 a 17:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám