Hlavní obsah

Ryby z Padrťského rybníka v Brdech budou pochoutkou především v Praze

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce už z médií začaly útočit, advent se blíží a pak je to jen skok ke svátkům. Na štědrovečerním stole by neměl chybět český kapr, i když se z tradic hodně ustupuje. Bohatý byl výlov Hořejšího Padrťského rybníka v Brdech. Výtečné ryby zamíří převážně do Prahy.

Foto: VLS
Článek

Padrťské rybníky spravují Vojenské lesy a statky (VLS), terén je tu značně náročný. Výlov Hořejšího Padrťského rybníku byl dvoudenní a stál opravdu za to.

Jinde smutní, v Brdech se radují

„I přes klimaticky náročný rok a složité podmínky chovu v chráněné krajinné oblasti jsme s úlovkem spokojeni. Přesná čísla zatím ještě nemáme, ale půjde o nadprůměrný výlov,“ uvedl ředitel divize VLS Hořovice Petr Švadlena.

Loví jednou za dva roky

Dvojice Padrťských rybníků v CHKO Brdy patří k nejvýše položeným chovným rybníkům v republice. Loví se střídavě ob jeden rok. Letos byl na řadě Hořejší Padrťský rybník, jeho dvoudenní výlov začal zátahem v úterý 6. listopadu ráno a ve středu dopoledne jej „fišparta“ VLS dolovila. Příprava výlovu horského rybníku na náhorní plošině Brdské vrchoviny však začíná několik týdnů předem.

„Nejdříve se rybník musí vypustit na správnou výšku. To trvá u Hořejšího 4 až 5 týdnů. Lovíme na podložnou síť, což je vůči rybám nešetrnější metoda,“ popisuje porybný VLS Martin Zachar.

Nejvíce se loví kapr a amur, v posledních letech výrazně přibyli i dravci - candáti a štiky. 

Naprosto čistá voda

Padrťské rybníky, založené v 16. století ve výšce asi 640 metrů nad mořem, leží mimo civilizaci. Jsou jedněmi z nejčistších chovných vodních děl. Proto na trhu rok od roku roste zájem o ryby z těchto brdských rybníků.

VLS je prodávají maloobchodníkům, spotřebitelé je však mohou každý pátek nakoupit také na sádkách v Mirošově u Rokycan. Těsně před Vánoci zde státní podnik zahájí několikadenní předvánoční prodej padrťských kaprů.

Reklama

Výběr článků

Načítám