Hlavní obsah

Romantická plavba středním Holandskem

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantiku a dobrodružství skýtá možnost plout po holandských vodách na vlastní lodi. Kdo ji nemá, může si ji vypůjčit doslova u každého mola. Připravené jsou jak pro zamilované páry, tak pro rodiny s dětmi a třeba i s čtyřnohými miláčky.

Foto: Roman Mašín

Průjezd pod zdvihacími mosty to je rutina, která po několika dnech pronikne do krve. Většina z nich je zpoplatněná částkou 1-3 EUR.

Článek

Lodě jsou tu pro každého

Cestování po vodních kanálech není složité. V Holandsku může plnoletá osoba řídit loď do délky 15 metrů. Zaškolení dostanete přímo v půjčovně.

V létě je lépe si loď rezervovat předem. Není to problém ani z tuzemska. Také v Holandsku najdete půjčovny s českým personálem. Střední Holandsko je nejvhodnější pro poznávací cesty lodí. Velká města jsou pro turistu lákadla, která se při putování na lodi nedají opominout.

Lehký člun pro jednodenní plavbu projede i do nejužších kanálů a můžete tak vychutnat nejmalebnější zákoutí měst a venkova. Lepší je prodloužený víkend na obytné lodi, protože tak poznáte přece jen trochu větší část zdejšího vodního světa. Některé půjčovny nabízejí i jednosměrné plavby, kdy se nemusíte vracet do loděnice a personál vám převeze vaše auto na smluvené místo ve smluvený čas.

Luxus na vodě v Muidenu

Ne každý chce dovolenou trávit v jednodušších podmínkách. Luxusní lodě nabízejí pohodlí a techniku usnadňující plavbu. Je tu salon se sedačkami a satelitní televizí a plně vybavená kuchyň. Kajuty s toaletou a koupelnou s masážní vanou, radar, hloubkoměr a boční šrouby.

Asi nejvýhodnější je svou polohou i cenami půjčovna ve městě Muiden, které leží 20 km východně od Amsterdamu.

Utrecht – kolébka Holandska

Jedním z nejstarších holandských měst je Utrecht na řece Vecht. V roce 1579 zde byla podepsána známá Utrechtská unie, jež se stala základem samostatného Nizozemska.

Centrum nabízí směs historické architektury i zcela moderní výstavby, oboje zde poměrně velice citlivě kloubí dohromady. Hlavní kanál je pod úrovní ulic a tvoří samostatnou promenádu s obchůdky, kavárnami a restauracemi.

Proplujete pod historickými kamennými mosty. Mosty jsou velice nízké a úzké, takže je nutné plout skutečně s velkou opatrností. V Utrechtu je navíc jedno z mála míst, kde pravidelně funguje i měření maximální povolené rychlosti plavby. Takže i na lodi můžete dostat pokutu na nepřiměřenou rychlost.

Reklama

Výběr článků

Načítám