Hlavní obsah

Radnice v Bohumíně nově nepřijímá nové žádosti o řidičáky, pasy a občanky

Novinky, Lucie Balcarová

Až do odvolání radnice v Bohumíně zastavila v době nouzového stavu kvůli šíření koronaviru příjem žádostí o vyhotovení nových osobních dokladů. Výdej nových dokladů funguje bez omezení, ale za zvýšených hygienických podmínek.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Vzor občanského průkazu, které se vydávají od ledna 2012.

Článek

„Fotografování pro nové doklady probíhá ve speciálních kabinkách přímo na radnici. Lidé si v nich musejí kvůli fotce sundat roušku. Nejsme schopni zajistit dezinfekci těchto prostor po každém klientovi. Protože lidé dál mohou využívat propadlé doklady, aniž by jim hrozila sankce a nemusejí teď žádat v zákonné lhůtě o nový doklad totožnosti, rozhodli jsme se, že příjem nových žádostí zastavíme, abychom nezvyšovali případné riziko přenosu nákazy koronavirem,“ vysvětlila opatření Eva Giecková, tajemnice Městského úřadu v Bohumíně.

Dodala, že výdej už zhotovených cestovních pasů, občanek i řidičáků bude fungovat dále bez omezení. Žadatelé k cestě na radnici vyzve informační SMS zpráva.

Veřejnost může propadlé osobní doklady dále používat. Nehrozí jim žádné sankce. Řidiči mohou řídit a lidé mohou prokazovat svou totožnost prostřednictvím propadlého pasu či občanky.

Výjimka ovšem platí pro doklady totožnosti, kterým skončila platnost po 1. březnu a řidičáky, které přestaly platit od vyhlášení nouzového stavu, čili od 12. března. Nouzový stav zatím česká vláda vyhlásila na 30 dní. Ti, kterým občanka či řidičák, propadla dříve, mají smůlu. Jejich doklad je neplatný.

Řidičský průkaz, jemuž skončila platnost po 12. březnu, si majitelé mohou ponechat a prokazovat se jím. Za normálních okolností by jej museli odevzdat na radnici a požádat o nový.

Lidé v době nouzového stavu nemusejí žádat o novou občanku v zákonné lhůtě do 15 pracovních dnů ani kvůli změně bydliště, svatbě, rozvodu nebo ovdovění. Svou žádost o první doklad totožnosti mohou odložit i ti, kteří právě oslavili 15. narozeniny a občanku ještě nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám