Hlavní obsah

Radnice v Bohumíně chce vykoupit ubytovny

Novinky, Lucie Balcarová

Starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD) poslal tento týden majitelům některých soukromých ubytoven v Bohumíně dopisy, v nichž se dotazuje na možnost odkoupení jejich nemovitostí. Radní totiž hodlají předložit zastupitelstvu záměr jejich možného výkupu.

Foto: Pavel Čempěl

Jedna ze soukromých ubytoven v samotném centru Bohumína v Nádražní ulici.

Článek

"Majitele ubytoven jsme v dopisech požádali o schůzku na toto téma. Zároveň je ovšem upozorňujeme na fakt, že žádnou jejich budovu nemůžeme vykoupit za vyšší cenu, než jakou stanoví znalecký odhad," uvedl Vícha.

Bohumínští radní nemají zájem o provoz soukromých ubytoven pro sociálně slabé. Proti tomuto ubytovacímu byznysu dlouhodobě bojují. Naposledy radnice zamítla všechny žádosti o doplatky na bydlení. Radní současně vyzvali úřad práce, který peníze lidem z ubytoven vyplácí, k dodržování zákona o hmotné nouzi a respektování stanoviska obce.

"Připravuje se novela zákona o hmotné nouzi. Ta by měla přinést řadu průlomových rozhodnutí, které by měly výrazně omezit vyplácení sociálních dávek nejen pro lidi na ubytovnách, ale i v nájemních bytech. Příspěvky by už neměly být tak štědré, aby se ubytovací byznys vyplácel. Připravovanou novelu o hmotné nouzi připomínkujeme. Apelujeme, aby se zabývala i tím, odkud lidé do ubytovny přišli a zda je jejich situace tíživá. A také, aby lidé, kteří v nich bydlí, platili v ubytovnách jen místně obvyklé nájemné," dodal starosta.

Podle cenové mapy ministerstva pro místní rozvoj by se v Bohumíně mělo nájemné pohybovat kolem 70 Kč/m²/měsíčně. "V ubytovnách však pětičlenná rodina platí za pokojík o rozloze 20 m² nájem ve výši 9150 korun, což dělá měsíčně 457 korun za metr čtvereční. A taková cifra přeci není odůvodněným nákladem na bydlení," zlobí se Petr Vícha.

Bohumín aktivně pracuje na tvorbě strategie sociálního bydlení. Momentálně je v úzkém kontaktu s ministerstvem práce a sociálních věcí. Při realizaci sociálního bydlení chce město spolupracovat s Armádou spásy a nabídnout bydlení těm, kteří si pomoc zaslouží.

Nic však nebude zadarmo, vybraní lidé budou muset dodržovat přísné podmínky a pravidla. Zároveň však město musí mít jistotu a garanci, že na takto uvolněná místa v ubytovnách nenastoupí další uchazeči o sociální dávky. "Tuto záruku považujeme za prioritní. Pokud ji nebudeme mít, tak se do žádného obdobného projektu nepustíme. Zatím tyto garance nemáme," uvedl Vícha.

V Bohumíně za poslední tři roky, po změně systému výplat dávek, vzrostl počet ubytoven ze tří (do té doby bezproblémových) na deset (z větší části problémových). Dnes je obývá přibližně 400 osob. Ubytovny vznikly i v samém centru města a bohumínští starousedlíci se v jejich blízkosti necítí bezpečně. Od té doby Bohumín i další města poukazují na problém s ubytovnami a na plýtvání dávkami ve prospěch majitelů některých ubytoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám