Hlavní obsah

První CD na zachráněné varhany

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech vychází CD s názvem Historické varhany v Dobrušce II s podtitulem Příběh Schusterových varhan (1904) aneb Ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky. Natočil ho laureát prestižních soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig Pavel Svoboda.

Foto: Pavel Svoboda (archiv)

Právě vychází CD Historické varhany v Dobrušce II aneb Ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky. Natočil ho laureát mezinárodních soutěží Pavel Svoboda.

Článek

Deska Historické varhany v Dobrušce II s podtitulem Příběh Schusterových varhan (1904) aneb Ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky volně navazuje na první titul Pavla Svobody z roku 2014 nazvaný Historické varhany v Dobrušce 1727 s tvorbou autorů Buxtehude, Muffat, Bach a Walther. 

Varhany s pozoruhodným příběhem postavila renomovaná německá firma A. Schuster & Sohn v roce 1904. Po 2. světové válce byly ze zdevastovaného kostela v Rudníku v Sudetech přestěhovány do Dobrušky a tím zachráněny. Na kůru Husova sboru v Dobrušce však znovu chátraly, až v roce 2015 proběhla jejich celková oprava, a tak mohla vzniknout první nahrávka tohoto nástroje. 

Na albu Historické varhany v Dobrušce II znějí skladby Carl Philippa Emanuela Bacha, Roberta Schumanna, Maxe Regera, Luboše Sluky a Ference Liszta.

Dojmy posluchačů jistě umocní zajímavý booklet obsahující Příběh Schusterových varhan (1904) aneb ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky, v němž je stručně zachycena historie nástroje i detaily z jeho obnovy, nechybí ani osobní vzpomínka Pavla Svobody na to, jak unikátní nástroj objevil.    

CD vydalo nakladatelství ARTA Records společnosti 2HP Production. Vznik podpořily město Dobruška, spolek PROVARHANY, náboženská obec CČSH v Dobrušce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám