Hlavní obsah

Přeshraniční setkání sbližují nejen města, ale i samotné lidi

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své rodné město Kynšperk nad Ohří si přijel v neděli 21. ledna prohlédnout 75letý Anton Tippmann z Maxhütte-Haidhof v Bavorsku. Za doprovodu starosty města Tomáše Svobody se podíval do míst, která jeho rodina musela opustit v rámci poválečného vysídlení.

Foto: Milan Hloušek

Starosta Kynšperka nad Ohří Tomáš Svoboda stojí s Antonen Tippmannem u křtitelnice v místním kostele. Právě zde byl kynšperský rodák pokřtěný.

Článek

Ačkoli Anton Tippmann žije dlouhé roky v Německu, na své rodiště nezapomněl. Dokonce se stále věnuje stejnému řemeslu, jaké jeho předkové provozovali v Kynšperku nad Ohří.

„Naše rodina měla v Nádražní ulici u řeky malá jatka a řeznictví. Příliš si toho nepamatuji, jelikož v době odsunu mi byly čtyři roky. Dodnes ale vím, jak u nás vypadaly Vánoce. Doma jsme měli stromek nazdobený cukrovím a jablky,“ zavzpomínal Anton Tippmann.

Do Kynšperka nad Ohří zavítal společně se svojí ženou Johannou a synem Antonem. Jeho dalšími průvodci byli misionář Josef Hofbauer z německé Nadace Hermanna Gutmanna a jeho manželka Urschula a zástupci neziskové organizace Pomoc v nouzi, o.p.s.

„Delegaci z Německa jsme provedli dílnami pro sociálně terapeutické činnosti, kde klienti z Domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří a Nebanicích vyrábějí čokoládové pralinky, marmelády, svíčky, šperky a další dárkové předměty,“ uvedl Petr Beránek ze sokolovské neziskovky Pomoc v nouzi, o.p.s. Současně poznamenal, že právě Nadace Hermanna Gutmanna dlouhodobě provoz dílen podporuje.

Následně českoněmeckou návštěvu přijal na radnici starosta Tomáš Svoboda, který kynšperskému rodákovi předal knihu o historii města a další drobné dárky. „Pan Anton Tippmann projevil zájem, podívat se do našeho kostela, kde byl křtěný. Jeho přání jsem mu rád splnil. Navíc jsem mu nabídnul, že až přijedou příště, mohou si město prohlédnout i z věže kostela,“ přislíbil Svoboda.

Během setkání došlo také k debatě o možné spolupráci na sociálních projektech. „Zajímáme se, jak bychom mohli v Kynšperku nad Ohří podpořit záměr na vybudování například tzv. vícegeneračního domu,“ podělil se o zajímavou ideu Hofbauer.

Ten také během návštěvy vyzval všechny přítomné ke společné modlitbě za česko-německé sblížení a nové prospěšné projekty. „Pro nás je velice důležité, když vidíme, že se v České republice daří dobrým aktivitám, které pomáhají potřebným. Naše nadace od roku 1994 až do současnosti přinesla do regionů Chebsko a Sokolovsko více než 367 tisíc eur.“

Utužování přeshraničních kontaktů není nahodilé. Již v minulém roce se společné setkání uskutečnilo v Maxhütte-Haidhof, kde starostka města Susanne Plank uvítala svůj český protějšek Tomáše Svobodu. Starosta se zapsal do Pamětní knihy a poděkoval za přátelské přijetí. Na oplátku pozval představitelku bavorského města do Kynšperka nad Ohří.

„Následně jsme se potkali se zemským radou okresu Schwandorf Thomasem Ebelingem, s nímž jsme si vyměnili názory na politickou situaci a problémy v našich zemích. Poté jsme společně zavítali do výrobny uzenin, rodinného podniku rodiny Tippmannových, který se v daném regionu těším velice dobré pověsti,“ doplnil Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám