Hlavní obsah

Před zatměním Měsíce oblohu nad jihočeským Třebkovem mraky zcela opustily

Novinky, Petr Hejna

Při letošním nebeském divadle se sešly hned tři pozitivní faktory - ideální čas kolem desáté hodiny večerní, teplé počasí a nikterak výrazně zatažená obloha. Zatmění Měsíce mohlo začít.

Foto: Petr Hejna

Měsíc se stínem Země

Článek

Sice ještě krátce před vyvrcholením maximální fáze se oblohou proháněly houfy mraků a Luna laškovně toliko tu a tam vykoukla, samotný průběh byl v místě pozorování, tedy 9 kilometrů od Písku, dobře sledovatelný. 

Avizované zatmění Měsíce podle předpokladu bylo jevem zajímavým, leč nikterak převratným. Oznámené zakrytí nemělo být větší než necelá 2 procenta povrchu Luny, což znalým předem definovalo pouze tečně dotykový dopad zemského stínu na měsíční povrch. Ono i tenkrát v dubnu před padesáti a dvěma lety, kdy celý svět vyskočil od rozhlasu a zdvihl pohledy tam nahoru (Gagarin) toho až tak moc k vidění nebylo.

Ale i tak bylo milé opět pozdvihnout ve společnosti přátel nebo rodiny hlavu vzhůru k nebi a trochu se odreagovat od setrvačnosti dnů všedních. Kromě nevýrazného polostínové zatmění letos v říjnu nás totiž další zajímavá podívaná čeká až v roce 2015, kdy se tedy bude na co těšit. V březnu dojde k 73procentnímu zatmění Slunce a ve významný den 28. září pak dojde opět na úplné zatmění Měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám