Hlavní obsah

Pražští policejní kynologové zasahují po celé České republice

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez z psích pomocníků by se neobešla řada policejních zásahů, at se jedná o zadržení pachatele, ochraně obyvatel či záchranných prací. Městská policie Praha posílá strážníky na záchranné akce na žádost Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Spolupracuje i při pátracích akcích s Policí ČR.

Foto: Miroslav Kosmata, HZS hl. města Prahy
Článek

Letos byli strážníci městské policie HZS povoláni a nasazeni již do 8 záchranných akcí ze 13. Za loňský rok se jednalo o 6 případů z 22, kdy strážníci se psy pomáhali hledat ztracené osoby v lesích a prohledávali sutiny ve zřícených domech.

Letos prohledávali například sutiny v Šenově u Nového Jičína či ve Strážném v Jihočeském kraji. V Praze se zapojili do pátracích akcí v Klánovickém lese, Hodkovičkách či Modřanské rokli.

Záchranáři s celosvětovou působností

Strážníci Záchranné kynologické skupiny městské policie jsou všichni  členy českého USAR týmu. Je složen z hasičů, kynologů a záchranářů.

Hlavním úkolem je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. Členové  jsou připraveni na nasazení kdekoliv ve světě.

Psi jsou v permanentní službě

„Od roku 1992 má pražská městská policie specializovaný celoměstský útvar - Útvar psovodů, který působí po celém území metropole. V roce 2004 začala v rámci tohoto útvaru pracovat také Záchranná kynologická skupina. V současné době je v Útvaru psovodů zařazeno 21 psovodů, z nichž 16 slouží v hlídkové službě, dalších 5 jsou strážníci - záchranáři. Strážníci psovodi zařazeni do hlídkové služby denně v ulicích metropole dohlížejí na veřejný pořádek, kontrolují například hřbitovy, zahrádkářské kolonie, chatové osady nebo jiné krizové lokality. Dále se podílejí na zajištění bezpečnostních opatření při sportovních utkáních či demonstracích,” informovala mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. 

Reklama

Výběr článků

Načítám