Hlavní obsah

Posluchači Univerzity třetího věku na Ekonomické fakultě v Ostravě pronikají do světa matematiky

Novinky, Libuše Miarková

Matematika ve službách společnosti. Tak znělo téma listopadové přednášky v rámci Univerzity třetího věku na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě.

Foto: Libuše Miarková

Organizátoři Univerzity třetího věku ve spolupráci s lektorem před každou přednáškou seniorům zpracují a vytisknou studijní materiál.

Článek

Vysokoškolský pedagog Petr Kozel přednášel 16. listopadu seniorům, kteří letos v září slavnostní imatrikulací čtyřsemestrální studium teprve zahájili.  V prvním ročníku se věnují tématu Člověk v zajetí čísel a statistik, od ledna pak právním otázkám. V druhém ročníku se nejdříve zaměří na oblast zdraví a poté na význam umění dříve a dnes.

V současné době navštěvuje Univerzitu třetího věku celkem 136 studentů. „Zatímco dříve jsme měli tříletou koncepci výuky, počínaje akademickým rokem 2014/2015 jsme ji snížili o jeden rok a sladili tak krok s většinou vysokých škol, kde uplatňují dvouletou délku vzdělávání,” uvedla Marcela Palochová, koordinátorka vzdělávání.

„Kratší formu studia si studenti většinou pochvalují, není pro ně tolik zavazující. Z organizačního hlediska je ale náročnější. Častěji musíme výuku inovovat a nabízet novou náplň přednášek. Většina absolventů totiž nechce opustit brány Ekonomické fakulty, což nás opravdu moc těší, ale zároveň velmi zavazuje k vytváření dobré obsahové náplně nových bloků přednášek,“ dodala Marcela Palochová, koordinátorka Univerzity třetího věku.

„První semestr Člověk v zajetí čísel a statistiky mne baví mimořádně,“ uvedl Rudolf Vítek z Petřvaldu. Důchodu si užívá od l. listopadu 2016.

„Když dcera přišla s nabídkou zapojit se do Univerzity třetího věku, souhlasil jsem. Neopustil jsem tak svět ekonomiky, která byla denně součástí mé bývalé pracovní náplně. Rád se proto seznamuji s novými metodami v tomto oboru. Matematika je odjakživa mým koníčkem a různé kvízy a statistiky jsou neodmyslitelnou součástí mého života. Která přednáška mne zatím nejvíce zaujala? Všechny hodnotím jako perfektní. Ale z praktického života, a to nejen pro důchodce, oceňuji zejména vyčerpávající výklad o novele pojištění vkladů a konkrétní rady, jak se rychle zorientovat ve finančních produktech a zárukách,“ dodal čtyřiašedesátiletý Rudolf Vítek.

Pro Naděždu Peřinovou z Ostravy matematika a statistika není sférou jejího zájmu. „Nicméně čísla jsou všude kolem nás, proto mne program prvního semestru zaujal. Na přednáškách totiž nejde o čistou matematiku. Témata jsou zajímavá, vyučující velmi milí, jejich podání profesionální a živé,“ uvedla Naděžda Peřinová.

V důchodu je šest let a o Univerzitě třetího věku uvažovala dlouho, jen váhala s výběrem oboru. „Tím posledním impulsem bylo setkání s kamarádkou z dětství, která studuje právě na Ekonomické fakultě. Na Vysoké škole báňské jsem celý svůj profesní život učila, takže jsem se rozhodla pro svou alma mater a šla do známého prostoru. Chtěla jsem se dozvědět něco nového a provětrat mozkové závity,“ dodala posluchačka Univerzity třetího věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám