Hlavní obsah

Poslední vzpomínky na končící léto přináší výstava umění v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcentrum Ústí nad Orlicí doplnilo krásy letního období XXI. výstavou výtvarného umění, která zdobí prostory Kulturního domu od 8. srpna do neděle 8. září.

Foto: Stanislava Dvořáková

Třpytící se bižuterie s háčkovaným slunečníkem vrátila vzpomínky na léto u vody.

Článek

Poslední teplý víkend a pomalu kupící se mraky na obzoru jsou neklamným důkazem, že letošní léto je na odchodu. O to příjemnější je pohled na řadu obrazů připomínajících toto období.

Tradiční letní výstava výtvarného umění v Ústí nad Orlicí již po 21 let otevírá pohled na veškerou krásu, kterou umění lidem přináší. Je proto vyhledávanou akcí pro umělce různého zaměření i pro návštěvníky, kteří si tak příjemné letní zážitky přenesou do vzpomínek i do domovů, neboť výstava je i částečně prodejní.

V letošním roce je nabídnuto k prohlédnutí 300 obrazů různých technik a řada rukodělných výrobků od 41 autorů nejen z Ústí nad Orlicí, ale z celého Pardubického kraje včetně dalších koutů republiky, kdy svá díla přijeli představit umělci z Prahy, Podbořan a Trutnova. K vidění je řada olejových maleb, pastel, akryl, kresby, enkaustika, linoryt, foto, plastiky a nově fix na polystyrenu.

Dekorační předměty jsou zastoupeny drobnou okrasnou tvorbou z drátků, bižuterií z pestrých korálků a šperků z okrasné krajky. Módním výkřikem je nezvyklý háčkovaný slunečník.

Námětem jsou vedle květin a různých zátiší, krajiny Orlických hor a dalších oblastí i města naší země. Zavítat lze k moři, ponořit se do vodního světa, k majáku i Náměstí platanů v Saint Tropez a do Provence. Další řada děl dává možnost vlastní představy abstrakcí a fantazie.

Něžnost květů Lilií lze přenést do ladnosti pohybů tanečnic Na plese. Od Rána v lese přejít do Rozkvetlé zahrady a Podzimní cestou vstoupit do Zimní idyly, Ledového království, Zimního svítání a obrazu znázorňujícího První sníh v Ústí nad Orlicí od Jiřího Nesejta.

Důkazem, že umění zasahuje do všech oblastí lidské činnosti jsou obrazy Martina Reindla z Trutnova znázorňující Chevrolet Corvette 1956, Škodu Popular a Bugatti Type 57 Atlantic. Nakonec i obrazy od rýsovacího prkna Doc. Ing. Josefa Ripky Ph.D.,kdy zabloudil fixem na polystyren, dokazují, že i strojní inženýr má k umění velice blízko. Tyto neprodejné malby fixem na polystyrenu zachycují vedle náladových témat záběry z Ústí nad Orlicí - pouť, Královéhradeckou ulici, Velké Hamry a končí Západem slunce.

Umělci z Prahy Pavel Dvořák a Ing. Eva Hubálková v četných malbách představili svoje široké spektrum pohledu na svět a Ing. arch. Alena Kormoutová kolorovanou kresbu ústecké radnice, náměstí, kostela a tkalcovských domků i významná místa Litomyšle, náměstí zámecký altán a arkády.

S posledním dojmem Jen přivonět a Pohlazení po duši s představou  Tajemné cesty a Krajiny snů nastupuje návětěvník na cestu domů. V případě, že přišel s úmyslem zkrášlit si domácí prostředí, má navíc možnost bohatého výběru nového obrazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám