Hlavní obsah

Pořad malých forem v nymburském divadle již podvacáté

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburská Forbína s číslem 20 zahájila rok 2020 v neděli 19. ledna.

Foto: Jan Řehounek

Martin Čížek vtáhl do programu diváky

Článek

Setkání s podtitulem „divadlo, kytara, zpěv, vyprávění, poezie“, v dramaturgii Mikiho Mejstříka, které dává příležitost především místním kumštýřům a jejich autorské tvorbě, nabídlo divákům na malé scéně Hálkova divadla v Nymburce zajímavou směsici mluveného slova a hudby.

Zahájila ho písničkářka Lída Žembery několika vlastními písněmi v bluesovém rytmu. Veselé povídky ze života přečetl nymburský spisovatel „Ventil“. Mladý hudební skladatel Radek Svoboda se po několika letech vrátil z Prahy do Nymburka se svou klavírní tvorbou, z níž si zejména kompozice Bouře vysloužila zasloužené ovace.

Básnířka Eva Hrubá napsala přímo pro tuto příležitost básnickou skladbu Špitál bláznů. Tomáš Fürbacher, jenž přišel jen jako divák, si s vypůjčenou kytarou zazpíval píseň ve vymyšleném jazyce. S nahraným hudebním podkladem zazpíval několik „pop“ písní, například Obyčejnou ženu Petra Spáleného, Jarda Frýba.

Martin Čížek, jenž obvykle hraje na celou směsici orientálních nástrojů, překvapil. S hudebním podkladem přednesl báseň Vítězslava Nezvala Věštba. Pak rozdal mezi diváky bubínky a „cinkátka“ a vtáhl je do své hudební improvizace. To zaujalo Evu Hrubou, Lídu Žembery a Radka Svobodu, kteří „spatra“ zaimprovizovali a nabídli jevištní montáž zpěvu, přednesu a hudby. Závěr „nabité“ dvouhodinovky patřil barovému zpěvákovi Vladimíru Hochmanovi.

Příští Forbína je naplánovaná na neděli 8. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám