Hlavní obsah

Pomněnka pomáhá mentálně postiženým již dvacet let

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní škola a střední škola Pomněnka pro děti s mentálním a kombinovaným postižením v Šumperku oslavila v prvním prosincovém týdnu dvacetileté jubileum. V rámci týdenních oslav proběhly každý den akce, které prezentovaly organizaci ve všech jejích aktivitách.

Foto: Bára Haušková

Žáci Základní školy a střední školy Pomněnka v Šumperku připravili na oslavy představení podle filmové předlohy Popelky.

Článek

Pomněnka si dala k narozeninám také nové logo. To je spojené s publikací, která představuje Pomněnku jako organizaci se širokou paletou služeb. Vznikl i kalendář Pomněnky na rok 2015 s fotografiemi Kateřiny Kašparové.

Základní škola a speciální škola Pomněnka funguje jako obecně prospěšná společnost v Šumperku od roku 1994. Již o dva roky dříve vznikla Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením (SPMP) v České republice, o. s., okresní organizace Šumperk. V objektu v Šumavské ulici 11 nyní poskytuje Pomněnka řadu služeb.

Kromě školy zde sídlí centrum pro osoby s mentálním postižením, poskytují se zde odlehčovací služby, vzniklo chráněné bydlení. Pomněnka poskytuje službu podporovaného bydlení v Temenici a provozuje vlastní ranč jako další možnost terapeutických služeb pro své žáky a klienty. 

Do oslav se zapojila celá Pomněnka i se spřátelenými organizacemi a lidmi, kteří podporují tuto organizaci. „Na slavnostním večeru vystoupili žáci VI. Základní školy v Šumperku, taneční skupina Folí de la Fúl, prostory zdarma na bowlingový turnaj poskytli majitelé Majáku,“ uvedla ředitelka Pomněnky Nataša Strakošová Vykydalová.

Oslavy byly spojené také s beneficí, kterou podpořila Nadace Divoké husy, a to na dvou akcích. První z nich byla vernisáž dřevěných plastik Dagmar Koverdynské. Druhá akce, jejíž výtěžek Divoké husy zdvojnásobily, se stal slavnostní večer v Divadle Šumperk. „Celkově vybraná částka dosáhla 60 434 koruny. Všem moc děkujeme,“ zdůraznila ředitelka Pomněnky. Do 31. ledna 2015 si mohou lidé prohlédnout práce žáků Pomněnky v Městské knihovně v Šumperku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám