Hlavní obsah

Poliklinika Ostrava vyšetří s příchodem léta zdarma mateřská znaménka

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestihli jste si během Evropského dne melanomu nechat vyšetřit svá mateřská znaménka? Nevadí! Poliklinika Ostrava se rozhodla zopakovat s příchodem letního počasí úspěšný květnový den melanomu a zve tak opět širokou veřejnost na bezplatné vyšetření znamének.

Foto: Hana Szotkowská

Maligní melanom patří k nejnebezpečnějším kožním a nádorovým onemocněním vůbec.

Článek

Akce se uskuteční ve čtvrtek 26. června od 8.00 do 17.00 hodin v prostorách kožní ambulance ostravské polikliniky naproti kina Vesmír.

Maligní melanom patří k nejnebezpečnějším kožním a nádorovým onemocněním vůbec. Ze 70 procent vzniká na normální kůži nádorovou přeměnou melanocytů (pigmentotvorných buněk) a z 30 procent se vyvíjí z již existujícího pigmentového névu. Melanom je zákeřný tím, že na rozdíl od jiných kožních nádorů relativně brzy metastazuje do jiných orgánových systémů.

„S pokročilejším onemocněním klesá šance na uzdravení. Proto je důležitý včasný záchyt onemocnění, který je možný pouze pravidelným a důkladným kontrolováním vzhledu kůže a pigmentových névů,“ říká kožní lékař Polikliniky Ostrava MUDr. Robert Postupa s tím, že maligní melanom se vyskytuje především u lidí středního a vyššího věku. Ve střední Evropě je častější u žen. U dětí a dospívajících je vzácný, představuje jedno až čtyři procenta všech melanomů.

Přestože na celém světě existuje velmi kvalitní osvěta, počet lidí s tímto onemocněním stále narůstá. Na vině je i změna životního stylu. Češi stále častěji navštěvují solária a jezdí na dovolenou „za sluncem“ do jižních zemí.

„Naše kůže není na takovou dávku záření ale dostatečně připravená. Požadovaná snědá barva vzniká jako obranná reakce kůže s cílem zmenšit poškození DNA buněk ultrafialovým zářením, které má imunosupresivní a kancerogenní účinky,“ doplňuje dermatolog. Cílem akce je včasná diagnostika maligního melanomu, který patří mezi nejnebezpečnější formy rakoviny. Obecně platí, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení. Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře.

Poliklinika Ostrava (naproti kinu Vesmír) je zařízením poliklinického typu, které zajišťuje ve svém regionu léčebně preventivní péči vykonávanou praktickými lékaři a ambulantními specialisty. Jako jedno z mála ambulantních zdravotnických zařízení je Poliklinika Ostrava držitelem akreditace Spojené akreditační komise ČR, která je zárukou kvalitní a bezpečné péče. 

Reklama

Výběr článků

Načítám