Hlavní obsah

Policie na prahu pololetních prázdnin varuje před nebezpečími ohrožujícími děti

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I jednodenní pololetní prázdniny s větší volností dětí bez kontroly dospělých mohou přinést mnoho nepříjemností. Policie České republiky proto přináší řadu informací o nebezpečí nekontrolovaného pohybu dětí.

Foto: Petr Špatenka

Ne každá jízda na sáňkách má takto šťastný konec pouze s hlavou ve sněhu.

Článek

Blížící se byť jednodenní pololetní prázdniny přinesou dětem více nekontrolovatelného volna. Tento krátký předěl mezi dvěma obdobími naplněnými povinnostmi o to více láká k nějakému dobrodružnému zážitku. Je proto třeba děti včas seznámit s hrozícími bezpečnostními riziky, navíc když slovní podání nabylo v měsíci lednu skutečnou podobu.

Návěje sněhu, zledovatělá dráha, rychlé saně - co víc si v letošní zimě přát? Je však třeba dbát na to, kde dráha saní skončí, není-li v blízkosti silnice, kde lze zkřížit cestu jedoucímu autu.

Z tohoto důvodu Krajské ředitelství policie Pardubického kraje, oddělení tisku a prevence, zveřejnilo základní rady a informace, jak zajistit bezpečí pro děti. Výzva pro rodiče a pedagogický dozor dětí, aby dbali zejména při sportovních aktivitách zvýšené opatrnosti, je doplněna skutečnou událostí, která se stala koncem ledna ve Vysokém Mýtě.

Nezletilé dítě, i když bylo pod dozorem rodičů, zde sáňkovalo v blízkosti ulice a vjelo s plastovými saněmi téměř pod kola osobního vozu. Přední část saní se střetla s pravým nárazníkem auta, čemuž řidič nemohl zabránit. Rychlá záchranná služba preventivně odvezla dítě na vyšetření do nemocnice, kde bylo naštěstí zranění vyloučeno. Tentokrát se nikomu nic nestalo, ale příště může mít střetnutí horší konec.

Další varování opět vychází ze skutečné události. V něm se Policie ČR obrací na rodiče, prarodiče a pracovníky školských zařízení, aby dětem připomněli zásady bezpečného chování při styku s neznámými osobami:

Zejména je nutné mladistvé šetrně informovat o nebezpečí kontaktu s cizími lidmi, aby se nedávali s nimi do řeči, nic od nich nebrali a nesedali do jejich auta. Dále je vždy třeba chodit bezpečnou cestou, vyhýbat se opuštěným místům a nejezdit autostopem. V mobilu nesmí chybět důležitá telefonní čísla na rodiče, policii a záchrannou službu.

Tato doporučení jsou doložena skutečným případem, kdy počátkem ledna na Králicku neznámý muž i na místech veřejně přístupných se snažil navázat kontakt s dětmi se sexuálním podtextem.

Účinné pátrání přivedlo záhy policisty na stopu devětadvacetiletého muže ze Svitavska, kterému bylo sděleno 18. ledna obvinění z mravnostně trestní činnosti.

Z těchto příkladů vyplývá, že rodiče by se měli důsledně zabývat otázkou, kde a jak tráví jejich děti volný čas, případně jim o prázdninách vhodným doporučením zajistit bezpečnou zábavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám