Hlavní obsah

Pohádkový hrad a zámek Staré Hrady ukrývá tajemství templářských rytířů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto s vínem a čokoládou, Velká kouzelnická show a souboje rytířů dobra a zla, Draci na hradě, Pohádkové rejdiště. Každou středu, sobotu a neděli v gotických zdech Starých Hradů zažijete středověk. Uvidíte originální mistrovská kouzla, magii a čáry, navštivíte dobový tábor rytířů i tržiště.

Foto: Staré Hrady
Článek

Kdysi dávno stávala na místě dnešního Pohádkového hradu a zámku Staré Hrady tvrz Stará. Tu původně vlastnil řád templářských rytířů.

Podle lidové pověsti si rytíři z výprav do východních zemí přivezli sochy dvanácti apoštolů v životní velikosti. Ty zde nechali zakopat a kopáče zaživa zazdili, aby nedošlo k vyzrazení místa úkrytu.

Když chtěli templáři později poklad přemístit, skončili strašlivou smrtí, prchajíce před přízraky zemřelých. A tak prý skončí každý, kdo by se chtěl pokladu zmocnit, neboť duše mučedníků bdí nad pokladem dosud. Jiná verze legendy ale vypráví, že se jednalo přímo o obrovské valouny zlata, které při správném postavení otevírají bránu do časoprostoru.

Nejvyšší pohádkový čaroděj Starých Hradů

Nahlédněte do života starohradských čar a kouzel, zažijte jeden den s Nejvyšším pohádkovým čarodějem Archibaldem I. a třeba přímo v roli čarodějného učně či panoše se sami zúčastníte Velkých rytířských soubojů.

Archibald I. se narodil na Nový rok v Anglii, tedy přesně LP. 1. 1. 1111 v 1. hodinu. Jako prvorozený syn významného rytíře se už od mala učil rytířskému umění. Když dosáhl dospělosti, odjel do střediska řádu templářských rytířů francouzského města Troyes, aby bojoval v křížových výpravách.

Archibald I. se od mládí zajímal o svět pohádek, magie a kouzel. Proto ho vedení řádu vyslalo na studie na tehdy jediné Vysoké učení čarodějné do francouzského města Piňós. Po dosažení titulu „Lektor nejvyššího učení čarodějného“ působil v templářském řádu jako velmistr řádu v oboru magie a kouzel. Poznal tajemství bylinných lektvarů, kterými dokázal léčit a uzdravovat. Po vypití zázračného lektvaru se sám stal nesmrtelným.

V hradě můžete navštívit i čtyři prohlídkové okruhy - Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Zámecké pohádkové sklepení, Hradní pohádková půda a Zdravosvět a starohradské Dračí království; přijměte pozvání na audienci k Dračímu Králi Rozumbraďáku XVI. do Dračí královské komnaty a spolu s dvaatřicetimetrovým čarodrakem Mocjeďákem odhalte tajemství dračích lektvarů a elixírů.

Pohádkové bytosti ožívají na Starých Hradech každý den po celý rok a vtáhnou vás do svých her a radovánek. K tomu všemu vás každou středu, sobotu a neděli na velkém hradním nádvoří čekají veselé princezny a čarodějnice, popletení čerti a čarodějové, aby si s vámi mohli hrát.

Léto je tady a i letos se na Starých Hradech nese ve znamení vína, čokolády a pohádek. Pro děti tu otevřeli novou prohlídkovou trasu Zdravosvět a Dračí království a dospěláci se mohou těšit na bohatou nabídku těch nejlepších vín z hradních sklepů, vyhlášenou Starohradskou medovinu a pro všechny pak Drakuládu, kvalitní dračí čokoládu.

Otevřeno je o letních prázdninách denně od 9.30 do 18. hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám